Oebs traži tajno glasanje

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oebs traži tajno glasanje

Misija Oebsa, koja bi trebalo da asistira Republičkoj izbornoj komisiji u sprovođenju predstojećih izbora na Kosmetu, predlaže uslove koji su na "granici legalnog", smatra savetnik ministra za Kosovo i Metohiju, Vlada Jovičić.

Uz obrazloženje da je reč o bezbednosti glasanja, Oebs zapravo traži da se uklone sva vidna obeležja Republike Srbije, i da takoreći budu "nevidljiva".

Kako kaže Jovičić, zahtevi te misije su da se simboli Srbije mogu isticati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << samo unutar biračkih mesta, da se glasovi prebrojavaju van teritorije Kosova i Metohije, da birački odbori imaju samo predsedavajućeg i dva člana bez proširenog sastava.

Ta misija takođe je tražila da se biračka mesta fizički grupišu na 19 lokacija na kojima bi bilo 80 do 100 biračkih mesta, a da se u srpskim sredinama, pre svega na severu Kosova, otvori nekoliko dodatnih mesta.

- Unmik, koje je Ministarstvo prvo kontaktiralo oko sprovođenja izbora, prebacio je loptu na Oebs. Pristali su da se sve ostale procedure sprovedu po zakonima Srbije, a Ministarstvo će tražiti da se o postavljenim uslovima izjasni Vlada Srbije, rekao je Jovičić.

Članovi RIK-a iz SRS, DSS i SNS ipak smatraju da se ne mogu sprovesti izbore pod uslovima koje je postavio Oebs, jer su protivzakoniti. Sekretar RIK-a Veljko Odalović kaže da je to telo u postupku pripreme izbora radilo identično za teritoriju cele Srbije i da regularnost izbora nije dovelo u pitanje.

- Vlada Srbije je 2008. godine omogućila RIK-u sprovođenje izbora. Najvažnije je stvoriti bezbednost za sve učenike izbora, kao i garantovati regularnost glasanja, rekao je Odalović.

Srbija je kontaktirala Oebs da pomogne oko organizovanja izbora na Kosmetu u trenutku kada je postalo jasno da Priština neće nikako dozvoliti održavanje srpskih izbora.

Na sednici RIK-a usvojeno je uputstvo, kojim se predviđa da se glasačke kutije sa Kosova i Metohije ne otvaraju u pokrajini, već u Raškoj. U uputstvu se navodi da su članovi biračkog odbora dužni da neupotrebljene glasačke listiće za predsedničke izbore stave u poseban koverat i da ga zapečate, kao i da to isto urade i sa neupotrebljenim glasačkim listićima za parlamentarne izbore koji se održavaju 6. maja.

Inače, na severu Kosova teče priprema za lokalne izbore u Zubinom Potoku i Zvečanu. Za izbore u Zubinom Potoku prijavili su se Demokratska stranka Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i Srpska radikalna stranka, a za lokalne izbore u Zvečanu URS, SRS, DSS, SPS-PUPS i SNV severnog Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da postoje obaveštajni podaci o tome da vlasti u Prištini spremaju provokacije povodom srpskih izbora na Kosovu i Metohiji. On je dodao da se ti planovi mogu osujetiti u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

- Može da dođe do zaplene izbornog materijala ili hapšenja ljudi koji učestvuju u izbornom procesu i time do ugrožavanja ne samo izbore, nego i bezbednosti ljudi, istakao je Dačić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.