Odluka Vlade Kosova zbunila vozače srpske robe

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2018, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka Vlade Kosova zbunila vozače srpske robe

Vlada Kosova ne odustaje od odluke da poveća poreze na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 10 odsto. Da Priština opozove tu odluku, očekuju i Brisel i Beograd. Međutim, iz Vlade Kosova poručuju da nemaju nameru to da urade, kao i da je to poruka Srbiji da će za svako negativno ponašanje "platiti cenu".

Neočekivani skok cene izvoza na Kosovo očekivano je usporio, ali i zbunio one koji su se prvi našli >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na udaru novih mera - vozače srpske robe.

- Jutros sam stigao, vozim laminat iz Bačke Palanke i čekam neki papir iz ministarstva, šta znam. Nešto je 10 posto poskupelo ovde i čeka se nešto. Pojma nemamo šta i kako i do kad će da bude - kaže jedan od vozača.

A po svoj prilici će potrajati. Jer, vlada Kosova poručuje: nemamo nameru da povučemo odluku o uvođenju takse od 10 odsto na robu iz Srbije.

Iako kamiondžije ukazuju da je procedura izvoza zbog toga usporena, kosovska carina tvrdi da stanje na granicama nije problematično.

- Do sada nismo imali nekih problema. Srbija je najveći uvoznik u Kosovo, nekih 400 miliona (evra) srpske robe godišnje dolazi na Kosovo, a mi izvozimo u Srbiju nekih 40 miliona godišnje - kaže Adrijatik Staviljeci, portparol carine Kosova.

Odluka kosovske vlade je suprotna trgovinskim načelima 21. veka odgovaraju iz vlade Srbije.

- Ne bih govorila u ovom trenutku o kontramerama, stvarno mislim da će se oni, nadam se da će se urazumiti i da će se vratiti na ono što jesu obaveze i dogovori u skladu sa svim međunarodnim pravilima igre - izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kršite Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini, poručuju Prištini iz Brisela. Evropska unija od Kosova zato traži hitno razjašnjenje, ali i opoziv neočekivane odluke.

- Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i da opozovu ovu meru - navela je portparolka EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič.

Ukoliko se to ne desi Srpska lista na Kosovu i Metohiji ima plan. Poručuju: organizovaće mirne proteste.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.