Odgovor Srbije na spremni smo za rat

Izvor: B92, 12.Maj.2023, 13:23

Odgovor Srbije na "spremni smo za rat"

Beograd -- Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević odgovorio je poslaniku Demokratske partije Kosova Hiseniju Beriši na to da je "tzv. Kosovo spremno za rat".

Vučević je Beriši poručio da Srbija ostaje posvećena političkom dijalogu, pre svega očuvanju mira i stabilnosti, i da je to naš nacionalni i narodni interes.

"Za razliku od njih, mi ne dajemo bombastične izjave i ne igramo se ratnih igrica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego pokušavamo da dođemo do istorijskog dogovora koji bi bio od značaja za Srbe i Albance", izjavio je Vučević za Tanjug.

Vučević je naveo da Srbija veruje u suživot Srba i Albanaca na ovim prostorima, a ne u sukobe i ratove, jer prema njegovim rečima, to ne vodi ka rešavanju, nego ka pogoršavanju odnosa.

Ministar odbrane je dodao da je prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i u skladu sa međunarodnim javnim pravom, jasno definisano gde su granice Republike Srbije.

"Granice Srbije su na Šarplanini i na Prokletijama, nema potrebe da se igraju geografije, geografija je jasno ocrtana i jasno definisana u smislu teritorijalnog suvereniteta i površine jedne države", rekao je Vučević.

Prema rečima Vučevića, Srbija će i dalje biti fokusirana na pronalazak dogovora sa Albancima. "Ono što me zabrinjava jeste potpuno odsustvo sluha u Prištini, ne samo za postizanje nekog dogovora, nego pre svega za razumevanje da je za Srbiju crvena linija da bilo ko pokuša da protera Srbe sa KiM", ocenio je Vučević.

Sagovornik Tanjuga je rekao da je Srbija u stanju da čuva bezbednost svog naroda na teritoriji Kosova i Metohije, kao i da Priština treba da se vrati za pregovarački sto i formira Zajednicu srpskih opština, koja je definisana Briselskim sporazumom.

"Neka se oni lepo vrate za pregovarački sto, to je mnogo pametnije, za početak da formiraju ZSO u skladu sa principima koji su definisani i u Briselskim sporazumom i u Sporazumu iz 2015. godine koji je pratio, odnosno izašao iz Briselskog sporazuma", rekao je Vučević.

Na pitanje da li izjave poput one koju je dao poslanik Demokratske partija Kosova Hisen Beriša menjaju stav i politiku Srbije, Vučević je odgovorio da politika Srbija ostaje ista i da se ona neće menjati.

"Naša politika ostaje ista, ne možemo mi menjati našu politiku zato što neko od njih daje neodgovorne izjave, to je pitanje za njih. Mi moramo da ostanemo smireni i racionalni, da nas ne ponese taj emotivni naboj, ne stideći se svojih emocija, ali ne smete se sada trkati u bombastičnim izjavama", rekao je Vučević za Tanjug.

Vučević je poručio albanskim političarima koji šire zapaljivu retoriku "Da treba da se sete da je čovek sluga svake izgovorene reči, a gospodar neizgovorene".

"Albanci treba da malo povedu računa šta izgovaraju i da razumeju i da je i albanski interes da bude mir i da postoji suživot sa Srbima, kao što je sprski nacionalni interes da čuvamo mir i stabilnost i da probamo da dođemo do političkog dogovora sa Albancima", zaključio je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.