Odalović: Najvažnije da je dijalog nastavljen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2020, 10:07

Odalović: Najvažnije da je dijalog nastavljen

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, ocenio je danas da je najvažnija stvar da je dijalog Beograda i Prištine nastavljen i da su prevaziđene prepreke i barijere koje je Priština postavila pre 20 meseci.

Odalović je izrazio očekivanje da će razgovor o pitanju nestalih lica dobiti viši kvalitet time što je dijalog izmešten, odnosno taj mehanizam podignut na viši nivo.

"Nadamo se da ćemo dobiti i viši kvalitet i više informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od međunarodnih predstavnika koji su bili prisutni na prostoru Kosova i Metohije, ali i da ćemo imati mogućnost i snage da jednu temu koja je do sada bila tabu tema za Prištinu, da se izvrši pritisak da se otvore arhive te tzv. OVK da bismo mi mogli da uvidom u te arhive i pretragama dođemo do informacija šta se desilo sa ubijenim i nestalim licima", rekao je Odalović za RTS.

Govoreći o zahtevu Prištine da Beograd otvori vojne i policijske arhive, rekao je da su to teme o kojima će se razgovarati na tehničkom nivou.

"Nemamo mi problem da se izvrši dodatna pretraga svih arhiva koje mi imamo i da vidimo da li u arhivama postoje bilo koje informacije koje mogu da pomognu da se dobije odgovor na pitanje gde su eventualno smrtno stradali kosovski Albanci, jer to Prištinu dominantno interesuje", naveo je Odalović.

Ukazao je na to da i Beograd traži osobe nestale na prostoru KiM i naglasio da će sve informacije koje mogu da pomognu u rasvetljavanju bilo kog slučaja biti podeljene i da je to nešto "o čemu smo spremni da razgovaramo".

"To isto očekujemo i od Prištine. Očekujemo da kada razgovaramo o svim tim temama, to je jedno osetljivo pitanje i ne treba praviti nikakvu razliku među žrtvama i očekujemo da imamo i takav odnos prema ovom problemu - da ga razumemo na isti način, da napravimo pristup zajednički koji će rešavati sudbinu bez različitosti, da ćemo sve informacije razmeniti, postupiti po njima, izvršiti određene provere i pretrage, gde ima potrebe ekshumacije i identifikacije", objasnio je Odalović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.