Od Brisela odustali i Nikolić i Jahjaga

Izvor: Mondo, 27.Okt.2014, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Brisela odustali i Nikolić i Jahjaga

Predsednici Srbije i Kosova neće s naći u Belgiji na obeležavanju 100. godišnjice Velikog rata, doduše iz različitih razloga. Nikolić zbog obeležja "nezavisnog Kosova" a Jahjaga zbog političke blokade u Prištini.

Foto: Beta/Miloš Miškov

"Iako je bilo u planu da predsednik Republike učestvuje na tom skupu i oda poštu vojnicima zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, predsednik neće otputovati u Belgiju. Razlog je obaveštenje koje je dobijeno od organizatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da će na svečanosti biti istaknuti simboli samoproglašene Republike Kosovo", saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Komemorativni skup održava se u Njuportu i Ipru.

U saopštenju se podseća da je Nikolić prisustvovao obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata u Liježu 4. avgusta.

Tom prilikom na ceremoniji su istaknuta obeležja svih pobednica u Prvom svetskom ratu, a nisu bila obeležja samoproglašene Republike Kosovo.

Štaviše, albanska manjina nije imala ulogu u Prvom svetskom ratu, koja bi je svrstala u red pobednika i izjednačila njen tretman sa Srbijom.

"Isticanje obeležja samoproglašene Republike Kosovo je za Srbiju neprihvatlljivo, te predsednik ne može da učestvuje u sutrašnjoj ceremoniji", navedeno je u saopštenju.

I predsednica Kosova Atifete Jahjaga odlučila je da ne putuje u Brisel. Njen razlog je unutarpolitički, institucionalna blokada i politička kriza na Kosovu.

Njen portparol Arber Vlahiu je izjavio da je predsednica Kosova odustala od posete Briselu, gde je trebalo da boravi na poziv belgijske vlade.

Na tu komemoraciju su pozvani brojni međunarodni visoki zvaničnici a tokom posete bili su predviđeni susreti sa predstavnicima Evropske unije i susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ti susreti su otkazani jer Jahjaga želi da bude direktno angažovana na prevazilaženju institucionalne blokade i političke krize.

To je treća poseta ovog meseca koju je kosovska predsednica otkazala.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.