Obnova objekta u selu Ljubožda na KiM za raseljene Srbe

Izvor: RTS, 31.Mar.2017, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova objekta u selu Ljubožda na KiM za raseljene Srbe

U selu Ljubožda na Kosovu i Metohiji počela je obnova objekta u kojem će privremeno boraviti raseljeni Srbi iz ovog sela kod Istoka dok im ne budu obnovljene i renoviranje kuće.
Na inicijativu Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Dalibora Jevtića krenulo se sa rekonstrukcijom objekta kako bi raseljeni imali donekle normalne uslove za život do izgradnje ili obnove njihovih kuća u Ljuboždi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Šef kabineta ministra za povratak i zajednice Igor Savić izjavio je da se nada da će ovo biti dobar primer za ostale institucije da se uključe i podrže povratnike i pokazatelj kako treba reagovati kada raseljeni odluče da se vrate na svoja ognjišta.
"Ovo što je danas urađeno učinjeno je sa našim partnerima Međunarodnom organizacijom za migracije, EU, UNHCR koji je već prvog dana doneo neophodnu pomoć raseljenima. Nadamo se da će ovo biti primer svim ostalima kako treba reagovati", rekao je Savić.
On je istakao da povratak dela raseljenih u selo Ljubožde pokazuje da ima nade i volje među raseljenima da se vrate na Kosovo i ovde nastave život.
Povratnik Žarko Zarić izjavio je da su jako zadovoljni i srećni što su na svojoj grudi i ognjištu, iako je sve porušeno.
"Zahvaljujući ministru koji nas je podržao i koji nas je smestio u ovom objektu… Osećamo se jako lepo, jutros su došli majstori koji su započeli rekonstrukciju celog objekta. Nadamo se da ćemo za nekoliko dana imati udoban smeštaj", rekao je Zarić.
U selo Ljubožda kod Istoka na KiM pre tri dana vratilo se 13 srpskih porodica koje su iz ovog sela proterane pre skoro 18 godina i koji zajednički, u jednom objektu, čekaju obnovu i izgradnju svojih domova.
U selu Ljubožda do dolaska Kfora i Unmik-a na Kosovo i Metohiju 1999. godine živelo je oko 40 srpskih porodica koje su potom proterane u centralnu Srbiju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.