Obeležena godišnjica bitke na Košarama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica bitke na Košarama

Na današnji dan pre 19 godina završena je bitka za Košare. U borbama koje su trajale tri meseca poginulo 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. Državna ceremonija u čast poginulih vojnika organizovana je u Debeljači rodnom mestu Tibora Cerne jugoslovenskog vojnika koji je poginuo na Kosovu i Metohiji.

Na spomenik Tiboru Cerni u Debeljači položeni su venci u znak sećanja na vojnike poginule u reonu karaule Košare.

Njih su napali teroristi sa Kosova, Vojska Albanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i NATO, a borbe su trajale od aprila do juna 1999. godine.

"Obeležavamo sećanje na njihovu mladost i hrabrost. Zahvaljujući njima mi smo slobodni da samostalno odlučujemo i ne podležemo pritiscima, da se ekonomski razvijamo i jačamo našu državu. Dužni smo da nađemo rešenje za KiM da naša deca rastu nadahnuta njihovim primerom, ali da nikada ne moraju u rat kao što su oni morali", kaže Negovan Stanković.

Prema tvrdnjama očevidaca u jeku borbi na Košarama 27. aprila Tibor Cerna svojevoljno je napustio zaklon kako bi pomogao da se otkrije položaj neprijateljskog snajperiste koji je danima gađao njihove položaje.

Bitka u kojoj je stradalo 108 pripadnika Vojske Jugoslavije zvanično je završena 14. juna kada se vojska na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora povukla sa Košara.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.