Obeležavanje Velikog petka na Kosmetu

Izvor: RTS, 03.Maj.2013, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Velikog petka na Kosmetu

Episkop raško-prizrenski Teodosije u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici služio večernje sa iznošenjem plaštanice.

Iznošenjem plaštanice koja simbolizuje polaganje Hrista Spasitelja u grob, u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici obeležen je Veliki petak. 

Večernje sa iznošenjem plaštanice služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenika iz ove crkve koja je bila prepuna vernika.

Teodosije je u besedi govorio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o posebnosti današnjeg dana istakavši da iako Gospod strada na krstu sa njegovog lica se može videti nešto što će se desiti nakon tri dana vaskrsenje iz mrtvih.

"Veliki petak treba da nama bude sa nadom da noseći krst u ovom životu i mi raspeti ovde u ovom svetu, vremenu i životu da ćemo i mi sa Gospodom vaskrsnuti. Ta radost vaskrsenja je najveća radost koju ništa ne može zameniti. Oni koji nisu stradali neće vaskrsnuti i oni koji nisu stradali i patili u ovom životu ne mogu da osete radost i svetlost vaskrsenja Hristovog", rekao je Teodosije.

Na celivanje plaštanice, koja se polaže ispred oltara, vernici dolaze sve do subote uveče, uoči Vaskrsa koji se slavi od ponoći i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.