Obe strane zadovoljne ishodom pregovora

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obe strane zadovoljne ishodom pregovora

Priština, Beograd - - Zadovoljan sam ovom briselskog rundom. Ministarka Tahiri je uspela da omogući kosovskim izvoznicima da ulaze u Srbiju dok je Marko Đurić morao da se zvanično izvini institucijama Republike Kosovo za svoje nelegalne aktivnosti kako bi opet ušao na Kosovo, kaže za Danas vršilac dužnosti šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi komentarišući ishod prekjučerašnje runde briselskog dijaloga Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i Prištine, koja je trajala više od 18 sati.

Govoreći o Đuriću, Seljimi ističe “danas su mu dopustio da uđe na Kosovo, ali mi ćemo veoma pažljivo posmatrati njegovo buduće ponašanje”. “NJegove akcije su veoma ugrožavajuće za normalizaciju a Brisel će sada izdati smernicu kako bi se ograničile takve provokacije u budućnosti”, tvrdi sagovornik Danasa.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je juče da su u Briselu postignuti dogovori o ličnim kartama, prelasku kamiona, posetama srpskih zvaničnika KiM i izborima. Ističući da su postignuti važni dogovori za srpski narod na KiM u "četiri fundamentalne" oblasti, Đurić je Tanjugu rekao da lične karte, “koje su izdale naše vlasti slobodno mogu da se upotrebljavaju na KiM kao i do sada i dodao da će se razgovori o ličnim kartama nastaviti u narednom periodu”.

Predstavnik Beograda je takođe poručio da će glasanje za srpske parlamentarne izbore na KiM biti održano po istom modelu kao i 2014, uz prisustvo OEBS-a. U tom kontekstu, preneo je da je utvrđeno da bude 90 biračkih mesta. Đurić je konstatovao da ne pamti kada su pregovori bili ovoliko dugi i teški" i istakao da su postignuti rezultati posledica "višenedeljnih diplomatskih napora" u kojima je, kako je naveo, učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici.

Zahtev Prištine Euleksu

Kosovska vlada poslala je EU plan za prenos svih nadležnosti Misije za vladavinu prava EU na Kosovu (Euleks) na lokalne vlasti, prenosi kosovska štampa. U dokumentu, koji je objavio list Koha ditore, kosovske vlasti pozivaju EU da se do sredine juna svi slučajevi, koje je istraživao ili koje je započeo Euleks, prebace na lokalno pravosuđe.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.