O statusu Haradinaja odlučuje sud

Izvor: RTS, 26.Jul.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O statusu Haradinaja odlučuje sud

Kosovski ustavni sud odlučivaće o tome da li Ramuš Haradinaj može da rukovodi vladom i nakon što je podneo ostavku.
Na današnjoj sednici kosovske vlade, nakon protivljenja ministara iz Demokratske partije Kosova, odlučeno je da se Haradinaj obrati ustavnom sudu i zatraži tumačenje da li i dalje može da rukovodi vladom i kakav je status vlade pošto je podneo ostavku.

Rekao je da neće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakazivati sednice vlade dok ne stigne tumačenje ustavnog suda.
Haradinaj je na pitanje da li je završio sa obavezama u Hagu, rekao najpre da ne razume, a onda odgovorio sa "ne znam".
Hašim Tači je za sledeću nedelju najavio konsultacije sa strankama. Za Haradinaja izlaz iz sadašnje situacije je u vanrednim izborima.
"Pošto se sve stranke zalažu za izbore, na predsedniku nije težak zadatak. Izbori su rešenje. Neprimeren pritisak na Kosovo mora da se prekine a dijalog mora da se nastavi bez uslova. Pritisak na Kosovo i uslovljavanje dijaloga nije put, a mi moramo da imamo okvir, a on je međusobno priznavanje u postojećim granicama", rekao je Haradinaj.
On je prošlog petka podneo ostavku zbog poziva na saslušanje u Hagu. Tada je rekao da tim činom želi da "odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Haradinaj se obraća Ustavnom sudu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jul.2019

Pokušaj održavanja sednice Vlade Kosova u petak prošao je bezuspešno. Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj obratiće se Ustavnom sudu za mišljenje o tome da li njegova vlada, u ostavci, ima pravo da zaseda i donosi odluke. „Nesigurno je sazivati sednicu vlade bez jedne odluke Ustavnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.