O amnestiji na kraju odlučuje US

Izvor: B92, 31.Jul.2013, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O amnestiji na kraju odlučuje US

Priština -- Ustavni sud Kosova daće poslednju reč o ustavnosti Zakona o amnestiji pošto predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije potpisala ukaz o njegovom proglašenju.

Jahjaga je takođe, zatražila od Skupštine da ne objavi zakon u službenom listu.

"To je odluka predsednice Jahjaga, koja je predložila Skupštini Kosova da postupi u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu. Nakon toga Ustavni sud odlučio je da ne pošalje zakon na objavljivanje u Službeni glasnik Kosova, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi zakon stupio na snagu", piše Koha ditore.

Poslanici pokreta Samoopredelenje i Pokreta za ujedinjenje su u Ustavnom sudu dostavili zahtev za utvrđivanje ustavnosti i zakonitosti donošenja zakona o amnestiji.

Protiv usvajanja zakona predstavnici civilnog društva prikupili su više od 12 hiljada potpisa, kojim se traži njegova izmena.

Zakon po pravilu, treba da potpiše predsednica Kosova a potom da bude objavljen u Službenom glasniku, međutim Ustavni sud Kosova je nakon prijema zahteva za ocenu ustavnosti i zakonitosti zatražio od Jahjage da sačeka sa proglašenjem zakona dok ne bude ocenjena njegova saglasnost sa Ustavom i zakonima na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.