Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2018, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Na protestu su se obratili rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, student prorektor Univerziteta u Prištini Nemanja Biševac, potpredsednik Srpske liste Igor Simić i predstavnik sindikata "Trepče" Dragiša Vidojković, prenosi RTS.
  Rektor Rade Grbić rekao je da studenti i građani imaju pravo na obrazovanje i slobodu, da stiču znanje u učionicama i amfiteatrima.
Navodi da su se ponovo okupili tražeći da ih čuju Evropa i svet. Grbić je poslao poruku celokupnoj akademskoj svetskoj javnosti i nezavisnim intelektualcima sa zahtevom da se studentima na KiM omogući normalan život, siguran put od kuće do fakulteta, miran san u domovima i dovoljno hrane u menzama. "Sve to je najnovijim merama Prištine onemogućeno", rekao je Grbić.  Zamolio je studente da budu mirni, da ispunjavaju obaveze i kao rektor je obećao da će biti uz njih i da će uz pomoć države biti obezbeđeni neophodni uslovi za studiranje. Usledilo je obraćanje studenta prorektora Nemanje Biševca, koji je podsetio da su studenti sve vreme uz narod i da su mirno protestovali. "Pre dva dana, sa zbora smo jasno poručili da se nećemo povući", naveo je Biševac. Ukazuje da u 21. veku, sugrađani na severu Kosova i Metohije nemaju hleb i da brinu da li će ostati gladni. "Poručujemo političarima sa Zapada da učenicima u Prištini poruče da se nećemo pomerati i da ukinu namete", rekao je Biševac uz poruku i prištinskim vlastima da studenti neće odustati.
Novi protest Srba u Kosovskoj Mitrovici, foto: RTS Dodao je i da je preko SKONUS-a poslata poruka Evropskoj studentskoj uniji u kojoj se traži da se zahtevi srpskih studenata proslede Evropskoj komisiji. 
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se ne zna koliko puta su se Srbi na Kosmetu okupili "jer oni koji žele da ih nema nisu birali vreme i mesto gde će ih udariti" pokušavajući da ih ubede da nisu svoji na svome. Naveo je da srpska deca moraju imati ista prava kao i ostala deca širom sveta i kritikovao je ćutanje međunarodne zajednice podsetivši da su se oni uzdigli da zaštite prava migranata, "a ne pitaju se kako žive Srbi na KiM". Preneo je Srbima na severu pozdrave Srba iz ostalih sredina na Kosmetu. "Mi smo jedan narod u dvema različitim okolnostima, mi nosimo luč slobode za taj narod dole", poručio je Simić. "Potrebno jedinstvo"  Potpredsednik Srpske liste ističe da protesti moraju da pokažu jedinstvo. "Nema više političkih partija, danas smo svi jedno i danas im svi smetamo zato što smo Srbi i zato što smo svoji na svome", rekao je Simić.
Obraćanje Igora Simića, foto: RTS / TANJUG Dodaje da hiljade ljudi na protestu pokazuju da se Srbi ne mire da pokušajima ubistva, sa hapšenjem žena i sa planom koji postoji, a to je da ih nema na tim prostorima.
"Pozivamo vas uvek na mir i dostojanstvene proteste", rekao je Simić ističući da imaju pravo da odbrane život. Kako je rekao, na ispruženu ruku miru dobili su batine u svom gradu. Predstavnik sindikata "Trepče" Dragiša Vidojković rekao je da je "Trepča" uvek bila u centru dešavanja i da je predstavljala najsnažniji stub opstanka srpskog naroda na severu Kosova i Metohije. Dodaje da se rudari nisu bavili politikom, već proizvodnjom i borbom da radnici prime platu, ali su ipak bili pod raznim pritiscima. "Nismo bežali da budemo tamo gde treba, mi smo deo naroda", rekao je Vidojković. Kaže da se rudari nisu žalili ni kada su donete represivne mere iako su njih najviše pogodile, jer im je najveći broj dobavljača iz centralne Srbije.
Protest u Kosovskoj Mitrovici, foto: RTS / TANJUG "Ova drakonska mera praktično znači prekid snabdevanja i saradnje neophodne za proizvodne aktivnosti", ukazao je Vidojković.
Navodi da se neće žaliti ni danas, i za nju moraju da se bore zajedno. "Ponosno stojimo sa vama i branimo naš hleb, rad i pravo da živimo i volimo Srbiju", poručio je Vidojković uz poruku državi da su i dalje jaki, odlučni i jedinstveni. Nakon obraćanja govornika, usledio je koncert "Amadeus benda". Građani su i juče na istom mestu, ispred Kancelarije Euleksa i EU, izrazili nezadovoljstvo poslednjim potezima Prištine. Nosili su transparente: "Hoćemo mir, a ne ratove", "Ne izgladnjujte našu decu", "EU, otvori oči", "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hleb".  RTS

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.