Novi dom za osmočlanu porodicu Đokić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2020, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dom za osmočlanu porodicu Đokić

Opština Plandište stambeno je zbrinula porodicu Đokić, interno raseljenu sa Kosova. Ova socijalno ugrožena porodica sa šestoro dece, živela je u Dužinama, u kući bez struje i vode, a kao što je i obećala, pre kraja 2019.godine, lokalna samouprava obezbedila im je novi dom i dodelila opštinsku kuću u Jermenovcima.

Ova porodica sa Kosova je izbegla prvo u Crnu Goru, a zatim se 2013. doselila u opštinu Plandište, u selo Dužine. Posle šest godina življenja u trošnoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neuslovnoj kućici, jedinoj koju su uspeli da kupe, Opština Plandište obezbedila im je stambeni objekat u Jermenovcima.

"To je baba kupila neku kuću, ali to je staro sve, nema struje, nema ništa, kuća se ruši faktički. Požalili smo se opštini Plandište, i oni su nam pomogli, dali nam ovu kuću. Hvala svima, šta drugo da kažem“, kaže glava porodice, Zoran Đokić.

Đokići žive od socijalne pomoći, dečijeg dodatka, i povremenih poslova koje uspeju da pronađu. Najstariji sin, 17-ogodišnji Marko, takođe radi i pomaže roditeljima, a tu su još i 14-ogodišnja Marina, 12-ogodišnja Milena, 10-ogodišnja Milica, 9-ogodišnji Božidar, i Lana koja ima tek 7 godina, a dete je sa invaliditetom.

Sva deca idu u školu i da su dobri đaci:

"Njih četvoro idu u školu, a mala Lana ne ide još, jer nema uslova za nju, ni ovde, ni u Vršcu, u blizini negde. Oni su dobri đaci, odlični su", ponosno govori majka Škurta Šokrani.

Sada će biti još bolji, obećavaju, jer će imati mnogo bolje uslove za učenje, ali prvenstveno za život i zdravo odrastanje. Opština se na ovaj korak odlučila jer je objekat u kojem su do sada stanovali zaista u katastrofalnom stanju, što je potvrdila i inspekcija.

"To je bilo negde u septembru, i onda smo krenuli u renoviranje ove opštinske kuće koja se nalazi u mestu Jermenovci. Verujem da bi oni više voleli da su ostali u Dužinama, ali tamo nemamo objekat, ali imamo ovu kuću u Jermenovcima. Tamo nisu imali ni struju ni vodu, a ovde sada imaju i jedno i drugo. Sigurno da će im i u budućnosti trebati pomoć, a mi ćemo biti tu i otvoreni za dalju saradnju", poručuje predsednik opštine Plandište Jovan Repac.

Lokalna samouprava pomoći će Đokićima i oko prevoza nameštaja i pokućstva, a druge ugrožene porodice, posebno višečlane, kojih nažalost ima još na teritoriji opštine, mole za strpljenje, uz obećanje da će se i za njih naći adekvatna rešenja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.