Neustavna Uredba o priznavanju diploma iz Prištine

Izvor: Blic, 06.Maj.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neustavna Uredba o priznavanju diploma iz Prištine

Beograd - Ustavni sud Srbije je utvrdio da nije u skladu sa Ustavom i zakonom Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije AP Kosovo i Metohija koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije.

U informaciji objavljenoj na sajtu Suda se dodaje da je Ustavi sud odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu te Uredbe, što znači da oni ostaju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snazi.

Sud je odložio objavljivanje te odluke u „Službenom glasniku Republike Srbije“ za ššest meseci od dana njenog donošenja na sednici 30. aprila. Odluke Ustavnog suda stupaju na snagu danom objavljivanja u „Služžbenom glasniku Republike Srbije".

Osporena Uredba je svojevremeno doneta na osnovu sporazuma između tadašnjih pregovarača iz Prištine i Beograda Edite Tahiri i Borislava Stefanovića.

Uredbom Vlade Mirka Cvetkovića iz marta 2012. uređuje se poseban način priznavanja diploma i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije AP KIM koji ne obavljaju delatnost po propisima Srbije, a radi utvrđivanja prava u pogledu nastavka obrazovanja, odnosno u pogledu zapošljavanja diplomaca sa KIM za vreme važženja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Visokoškolske isprave Univerziteta u Prišštini izdate na obrascu i sa pečatom UNMIK-a za vreme važženja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastavljaju da proizvode pravno dejstvo na čitavoj teritoriji Republike Srbije, predviđa osporena Uredba.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neustavno priznavanje diploma iz Prištine

Izvor: RTS, 06.Maj.2014

Ustavni sud Srbije utvrdio da je neustavna Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije KiM, koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije...U informaciji objavljenoj na sajtu suda se dodaje da je Ustavi sud odbacio...

Nastavak na RTS...

Joksimović: Pitanje diploma rešavaćemo tokom pregovora s Prištinom

Izvor: Blic, 07.Maj.2014, 12:57

Beograd - Ministarka bez portfelja zadužena za EU integracije Jadranka Joksimović, komentarišući odluku Ustavnog suda da je Uredba o priznavanju visokoškolskih isprava univerziteta sa Kosovo i Metohija neustavna, rekla je da će to pitanje biti rešavano tokom pregovora Beograda i Prištine. ..-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.