Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj

Izvor: SandzakPress.net, 25.Maj.2022, 12:56

Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj

Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na prostoru Kosovu i Metohiji. Posle dve nedelje pretrage, na ovom mestu nisu otkriveni posmrtni ostaci. Kako su saopštili iz Kancelarije za nestala lica, pretraga se obustavlja, a teren će biti vraćen u prvobitno stanje. Pretraga je započela je 10. maja, a nadležni državni organi Srbije radili su na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine. Sprovođenje aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << na lokaciji rudnik Štavalj je bilo od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih. “Punih trinaest radnih dana su trajali radovi. Preko sedam hiljada kubika raznog materijala je na ovim lokacija pretraženo. I definitivno možemo reći da posmrtni ostaci nisu pronađeni. Započećemo sa vraćanjem lokacije u provobitno stanje. I okrećemo se novim zadacima. Ono što je bitno za ovu i za ostale lokacije koje smo pretražili u Srbiji, bez obzira na izvor i pouzdanost informacija, sve su proverene. Nijednu nismo ignorisali”, rekao je Veljko Odalović iz Komisije za nestala lica. U Srbiji su do sada na pet lokacija pronađeni posmrtni ostaci 917 osoba sa prostora Kosova i Metohije, identifikovani su i predati porodicama. Iz srpske Komisije za nestala lica kažu da su do sada rešili i identifikovali preko 1.800 slučajeva nestalih osoba. Od tog broja oko 1.500 su bila tela kosovskih Albanaca, a ostalo su kosovski Srbi. U ovom trenutku se traga za još oko 1.600 nestalih osoba. “Ova saradnja je ključna, jer je potrebno obezbediti i dati odgovore porodicama nestalih šta se dogodila sa njihovim najmilijima. Svi smo ovde upravo zbog porodica nestalih. Mnogo vremena je prošlo i moramo požuriti sa davanjem odgovora. Znamo da su mnogi članovi porodica, nažalost i preminuli tokom svih ovih godina, ali naša je dužnost da im obezbedimo odgovore”, rekla je Martina Fava iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Pored državnih organa, sudskih i rudarsko-geoloških veštaka iz Srbije, na lokaciji u blizini rudnika Štavalj bili su prisutni i stručnjaci EULEKS, UNDP i delegacije Radne grupe iz Prištine za nestala lica. (Nova) The post Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj appeared first on Sandžak PRESS.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Završena pretraga kod rudnika Štavalj

Izvor: B92, 25.Maj.2022

Na lokaciji rudnika Štavalj, kod Sjenice, danas je završena pretraga terena i na tom mestu nisu pronađeni posmrtni ostaci nijedne osobe...Iz Kancelarije za nestala lica saopšteno je da nisu pronađeni posmrtni ostaci nijedne osobe, a kako je rečeno za N1, po metodologiji koja se koristi, bilo je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.