Nekoliko opcija platforme za Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2012, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekoliko opcija platforme za Kosovo

BEOGRAD -

Kompletan državni vrh Srbije okupiće se u petak kod predsednika Republike Tomislava Nikolića da usaglasi ključne detalje platforme za Kosovo, a u opciji je nekoliko varijanti - od modela autonomne pokrajine Južni Tirol u Italiji do modela opštine Epen u Belgiji, pišu beogradske "Večernje novosti".

Pozivajući se na neimenovane izvore list piše da će se razmatrati i druge opcije poznate u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međunarodnom pravu, s ciljem da se nađe rešenje koje nije nezavisnost, a koje u velikoj meri odražava suštinsku autonomiju, garantovanu Kosovu Rezolucijom Saveta bezbdnosti UN 1244 iz 1999. godine.

Prateći dokumenti buduće platforme biće Ustav Srbije, učinak svih visokih predstavnika na Kosovu od 1999. do sada, i pregled svega što je ispunjeno iz Rezolucije 1244, a šta nije.

Taj tekst će biti predstavljen "političkoj i intelektualnoj eliti" i predstavnicima crkve. Ukoliko platforma dobije podršku većine u javnosti i Skupštini, veoma brzo bi mogao da bude i obnovljen dijalog Beograda s Prištinom.

O svim scenarijima u petak bi kod predsednika Nikolića, na Andrićevom vencu - u Predsedništvu Srbije, trebalo da razgovaraju premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić, lider URS Mlađan Dinkić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, savetnik predsednika Nikolića za spoljnu politiku Marko Đurić i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Premijer Srbije Ivica Dačić je u intervjuu Novostima rekao da Srbija ne može da pređe liniju državnog i nacionalnog opstanka da bi ušla u Evropsku uniju.

Kako prenose izvori "Večernjih novosti", ako Evropski savet bude insistirao na "poštovanju teritorijalnog integriteta KiM", uslediće jak diplomatski pritisak Beograda da se UN uključe kao posrednik u političke pregovorea o konačnom statusu Kosova.

Ako dođe do toga, Srbija će insistirati na formatu jedan predstavnik iz neke zemlje EU koja nije priznala Kosovo, a preostala dva sa drugih kontinenata. Uz to, Beograd bi verovatno insistirao da se pregovori izmeste iz Brisela.

"Večernje novosti" podsećaju šta znače dva modela rešenja za Kosovo: Južni Tirol je posle Prvog svetskog rata odvojen od Austrije i pripojen Italiji. Pariskim sporazumom, posle 1945, nemačkoj manjini dat je široki krug prava - lokalni organi vlasti, autonomija u obrazovanju i kulturi, proporcionalnost u zapošljavanju. U Južnom Tirolu koji je jedna od najrazvijenijih regija, danas živi oko 35 odsto Nemaca i oko 60 odsto Italijana.

Osnova "belgijskog modela" je položaj nemačke zajednice u provinciji Valonija. Nemci su uglavnom oko grada Epena na samom istoku Belgije.

Iako čine pre svega jezičku zajednicu oko 70.000 ljudi, Nemci imaju i široka politička prava. Njihov parlament ima pravo veta na odluke centralne vlasti.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.