Neizvesna sudbina srpske crkve u Prištini

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesna sudbina srpske crkve u Prištini

Na poslednjoj sednici Senata Univerziteta u Prištini izneta različita mišljenja sudbini nedovršene srpske pravoslavne crkve u tom gradu, od toga da je treba srušiti ili pretvoriti u "muzej patnje kosovskih Albanaca", piše "Koha ditore".

O sudbini nedovršene srpske pravoslavne crkve Hrista Spasa u centru Prištine, čija je izgradnja započeta devedesetih godina, na Kosovu se iznose različita mišljenja, među kojima i da je treba srušiti ili pretvoriti u "muzej patnje kosovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Albanaca", piše Koha ditore.

"Nezavisno od okolnosti pod kojima je izgrađen objekat, koji je ostao i danas nezavršen, ima različitih mišljenja, od toga da ga treba porušiti, možda pretvoriti u muzej patnje kosovskih Albanaca, do predloga da se nastavi izgradnja i da ona u budućnosti služi onome čemu je bila namenjena, bude mesto gde će se ljudi moliti svom bogu", piše prištinski list.

Kako se navodi, to pitanje je aktuelizovano u petak, na poslednjoj sednici starog saziva Senata Univerziteta u Prištini, pošto je crkva izgrađena u okviru univerzitetskog centra, u vreme, kako se tvrdi, "najžešćeg aparthejda Srbije na Kosovu".

Poslanik Ljutfi Hazirim, bivši zamenik premijera i bivši ministar kulture, smatra da treba nastaviti sa izgradnjom crkve i ne menjati joj namenu, jer će time, kako smatra, Albanci dobiti političke poene.

Aktuelni ministar kulture, omladine i sporta Memlji Krasnići, sa svoje strane nije hteo da komentariše sadašnje diskusije, tako što je za Kohu dotore rekao da ni objekat, niti zemljište na kojem je crkva izgrađena, nije vlasništvo ministarstva na čijem je čelu.

Direktor Instituta kulturnog nasleđe opštine Priština, Hadži Mehmetaj, međutim, smatra da crkvu treba srušiti upravo zbog vremena u kojem je izgrađena i činjenice da je to, kako tvrdi, "simbol bahatosti režima koji je sve albanske studente oterao da Prištinskog univerziteta".

Za akademika Redžepa Ferija najvažnije je da taj objekat srpske pravoslavne crkve više ne izražava verska opredeljenja. On smatra da studenti treba da budu ti koji će zahtevati da se tom objektu odredi da bude mesto za humanitarne, naučne i stručne debate.

Novoizarbani rektor Univerziteta u Prištini, Ibrahim Gaši, rekao je za "Kohu" da ima mnogo prečih poslova nego li da se bavi sudbinom crkve.

Nedovršena Crkva Hrista Spasa u Prištini je posle sukoba 1999. godine bila meta napada, unutrašnjost crkve zapuštena, a u okolini je niklo nehigijensko naselje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Različita mišljenja o sudbini crkve u Prištini

Izvor: NaDlanu.com, 30.Sep.2012

PRIŠTINA, 30. septembra 2012. (Beta) - Senat Univerziteta u Prištini na poslednjoj sednici starog saziva ponovo je pokrenuo pitanje pravoslavne crkve u okviru univerzitetskog centra u Prištini, čija je izgradnja počela devedesetih godina, piše u nedelju dnevnik Koha ditore... PRIŠTINA, 30. septembra...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.