Ne živi se od patriotizma

Izvor: B92, 02.Okt.2020, 20:04

"Ne živi se od patriotizma"

Priština -- Ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiju kaže da je karakteristika ekonomskih sporazuma među Kosovom i Albanijom to što se oni ne mogu sprovesti, piše Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, “Birokratiju i korupciju treba ublažiti kako bi preduzeća mogla da dišu, a Kosovo i Albanija treba ekonomski da se ujedine jer su već braća”.

"Saradnja između Kosova i Albanije nije okarakterisana kao nedostatak sporazuma, bilo ekonomskih ili političkih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već je okarakterisana neprimenjivanjem sporazuma. Mi smo dve odvojene države i potrebno nam je uklanjanje barijera, potrebno je unapređenje saradnje i moramo pokazati iskrenost saradnje”, rekao je on.

Grdžaljiju kaže da se nakon potpisivanja sporazuma koji stvaraju medijsku pažnju stari trend nastavlja i da to najbolje zna poslovna zajednica koja je najviše pogođena.

„Svi bi trebalo da shvate da se ne živi od narodnog patriotizma, ekonomsko partnerstvo zahteva posvećenost, spremnost za vladavinu zakona, za rušenje monopola i neformalne ekonomije. Ovo je sastanak dve vlade i isti sporazumi samo logotip se redizajnira i menja”, rekao je on.

Grdžaljiju je ocenio da je današnji dan nastavak promocije sporazuma od 4. septembra u Vašingtonu, kao i dobra prilika da premijer Albanije Edi Rama izrazi bes protiv bivših kosovskih premijera.

„Sadržaj sporazuma je star, bilo bi korisnije danas voditi debatu o izazovima i problemima poslovne zajednice. Ekonomska saradnja je ključna, niti se zemlje EU vole, ali dele zajednički interes. Treba učiniti više nego što se govori”, rekao je profesor ekonomije, koji kaže da postoji prevelika birokratija i korupcija dok roba sa Kosova prelazi u Albaniju.

Smatra da bi ova pitanja trebalo regulisati kako bi građani mogli u praksi da vide sporazume koje su potpisale dve vlade.

Grdžaljiju je kritikovao i albansku državu zbog njenog pristupa Kosovu.

„Albanci iz Albanije treba da se pridruže svima ostalima, osim Kosovara, a nisu aktivni i prisutni sa robom. Moramo imati kapital i ideje. Niko ne pominje da su samo u julu i avgustu kosovska preduzeća na granici platila više od 280.000 evra kazne, a to pogađa samo stanovnike Kosova. Moramo imati koncept odgovornosti i ne moramo pokazivati rivalstvo u ekonomiji”, naveo je on.

Podsetio je da u Albaniji postoji nekoliko poslovnih stanica, ali najmoćnija koja tamo predstavlja poslovnu zajednicu je srpsko-albanska komora, gde na srpskoj strani ima 100 vrhunskih privrednika, i na albanskoj strani ima 100 vrhunskih privrednika i vrednost kapitala premašuje sumu od 8 milijardi evra.

„Zašto ne bi imali nešto slično u odnosima između Kosova i Albanije”, zapitao je Grdžaljiju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.