Ne postoji ad hok rešenje za Kosovo

Izvor: B92, 19.Avg.2011, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne postoji ad hok rešenje za Kosovo

Beograd -- Moramo biti svesni da ne postoji "ad hok rešenje" za problem Kosova, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

On je rekao da "uz mudrost i viziju treba da tražimo saveznike kako bismo došli do konačnog cilja, koji će biti prihvatljiv za Srbiju".

Šutanovac je dodao da nema nikakve dileme da one zemlje koje su priznale Kosovo i Metohiju podržavaju Prištinu da uspostavi svoj pravni sistem na celoj teritoriji.

Ministar odbrane je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da način na koji su vlasti u Prištini to probale "nema podršku međunarodne zajednice" i da su "i za zvaničnike iz Vašingtona poslednji potezi Prištine bili iznenađenje" kao i da nisu naišli na odobravanje".

"Jedan od važnih sagovornika su SAD. Klima u Vašingtonu polako se menja, postoji bolje razumevanje situacije u kojoj se Srbija nalazi, i Prištini se više ne daje bezrezervna podrška, pogotovo ne za nasilne akcije. Na nama je da sada pokažemo strpljenje i odlučnost da probleme rešavamo diplomatski", kazao je Šutanovac u intervjuu za današnje "Novosti".

Prema njegovim rečima, dobro je da međunarodni zvaničnici shvataju da pitanje Kosova nije zatvoreno i da jasno stavljaju do znanja da onaj ko probleme pokušava da rešava nasiljem, ne može da očekuje podršku velikih sila.

"Kosovo trenutno nije u fokusu ni Istoka ni Zapada, velike države imaju svoje probleme i (Hašim) Tači koristi taj vakuum. Ali, očigledno je da je 'slomio zube' u pokušaju da zauzme administrativne prelaze", istakao je ministar odbrane.

"Treba da budemo strpljivi, da građani imaju poverenje u državne organe, da budemo složni, i pre ili kasnije će se stvari rešavati u našu korist. Verujem da će, bez obzira na to što se sada sa velikim delom Zapada ne slažemo o pitanju Kosova, Srbija vrlo brzo biti veoma važan partner u rešavanju velikih bezbednosnih izazova", kazao je Šutanovac.

Ističući da Srbija bez EU nema perspektivu, on je rekao da ne mislim da će Srbija biti stavljena pred izbor Kosovo ili EU.

"Uostalom, za mene evropske integracije nisu pitanje kandidature, već dostizanja standarda. Srbija treba da izgrađuje institucije, podiže svoje kapacitete, da se bori protiv korupcije i kriminala i da tako najbolje krči svoj put ka evropskim vrednostima. Pitanje datuma samog učlanjenja za mene je irelevantno", kazao je Šutanovac, dodajući da je "sam čin učlanjenja manje važan od dostizanja standarda koji važe u Evropi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.