„Ne“ kandidaturi (ni)je smak sveta

Izvor: Blic, 18.Nov.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ne“ kandidaturi (ni)je smak sveta

Kao da ih je neko pripremao za pozorišni nastup s jednom pesmom, srpski političari nas ovih dana ubeđuju da, ako Srbija ne dobije kandidaturu 9. decembra, to „neće biti smak sveta“. Oni to pripremaju alibi za neuspeh, šalju poruku da neće promeniti kosovsku politiku i uvode nas u treću fazu medijske manipulacije, kažu sagovornici „Blica“ za tu novu medijsku mantru.

„Ne bi bio smak sveta da ga ne dobijemo. Svake godine su nas, posle 2000, lagali da ćemo ga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobiti sledeće godine. Neće ovaj narod propasti ako ga slažu za još jednu godinu", rekao je Ivica Dačić, lider SPS, 26. oktobra i povukao nogu, jer posle njega je i lider naprednjaka otkrio da „žarko želi da Srbija dobije status, ali nije smak sveta ako ga ne dobije 9. decembra". Juče se i Jeremić u Strazburu pridružio horu, obećavši da „neće biti smak sveta ako to ne bude moguće".

- U pitanju je priprema javnog mnjenja za to da se ne dobije kandidatura, ali istovremeno i poruka kojom se potvrđuje da se neće menjati politika prema Kosovu. Alibi priča je zasnovana na neefikasnoj politici definisanoj u sloganu „i EU i Kosovo", ali i relativizovanje priče o evropskim integracijama, na kojoj je koalicija dobila izbore - tumači za „Blic" Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

On podseća da je pred izbore 2008. javno mnjenje uveravano da su Kosovo i EU dva odvojena koloseka, a učinak državne propagande vidljiv je bio prilikom svakog prebacivanja po potrebi na jedan ili drugi kolosek. On smatra da je sada nastupila treća faza manipulacije, kada se relativizuje priča o integracijama da bi se težište prebacilo na nacionalistički kolosek.

Cvjetin Milivojević, analitičar i direktor agencije „Pragma" takođe kaže za „Blic" da je ideja integracija zloupotrebljena u svrhe političkog marketinga.

- Izjave o smaku sveta su suštinski potreba vladajućih stranaka da spinuju u javnosti tezu da bez njih Srbija neće ući u EU. To je pokušaj unošenja panike ubeđivanjem da „ako mi ne uvedemo Srbiju u EU, ona neće niko". To je, setite se, bio i jedan od argumenata da Vlada izgura mandat - kaže Milivojević.

Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa, objašnjava da iza nove političke mantre stoji činjenica da politički akteri ne mogu da se dogovore kako da vode kosovsku politiku iako su kriterijumi koje je EU zacrtala veoma jasni.

- Sigurno je da neće biti smaka sveta, ali za Srbiju nisam siguran - kaže Dereta za „Blic".

Povezane vesti: Valdner: Srbija zaslužuje status kandidata Nemački diplomata: Kandidatura Srbije zavisi od Kosova Hteli su da nas gurnu u evropski ćorsokak Kandidatura kao nagrada za Mladića i neke reforme Srbija ima dva meseca da popravi poziciju
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Smak sveta 2012

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.