Narodne kuhunje pred zatvaranjem

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodne kuhunje pred zatvaranjem

Kosovo i Metohija -- U narodnim kuhinjama na Kosovu hrani se više od dve hiljade ljudi. Osnovnih namirnica je sve manje, pa su kuhinje pred zatvaranjem, javlja RTS.

U Eparhiji raško-prizrenskoj ističu da donacija za kuhinje nema duže vreme, a od sopstvene proizvodnje još ne mogu da zadovolje sve potrebe.

Leposava Milić tri meseca ne dobija socijalnu pomoć. Sumnja da su je skinuli sa spiska socijalno ugroženih. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Za njenu porodicu - supruga i dvoje dece - socijalna pomoć je bila jedino mesečno primanje. Trenutno, oslonjena je jedino na pomoć narodne kuhinje.

"Da nije ove kuhinje, šta bih ja radila. Deca idu u školu. Što sam primala - tome sam se nadala. Stariji sin nema posao. Da mi nije Svetlane, da mi pomogne, ja ne znam šta bih radila", kaže korisnica kuhinje Leposava Milić.

I Svetlana Stević je na mukama, jer otkako vodi narodne kuhinje, namirnica nikada nije bilo manje.

"Imamo brašna, ulja i soli još za tri nedelje. Tako ne možemo sada reći da smo zadovoljni svojim radom, nažalost, sve je veći broj ljudi koji dolaze da traže pomoć u narodnoj kuhinji", rekla je Svetlana Stević.

Korisnika narodne kuhinje je više od dve hiljade. Uglavnom na području Kosovskog Pomoravlja. Centralni magacin u selu Prekovce kod Novog Brda sve je prazniji i sve je manje mogućnosti za one koji su godinama dobijali po jedan obrok dnevno.

Narodnoj kuhinji koja radi u sklopu Eparhije raško-prizrenske godišnje treba oko 140 tona brašna. U proteklih 14 godina stizalo je uglavnom donacijama.

"Pozivam sve dobre ljude koji su i u prethodnom periodu pomagali rad narodnih kuhinja da to učine i sada, da nam pošalju brašno, ulje, so i sve ono što je potrebno da bi narodne kuhinje nastavile da rade", rekla je Stevićeva.

U Eparhiji pokušavaju da organizuju svoju proizvodnju kako bi što manje zavisili od donatora. Imaju farmu ovaca i koza, zasejanu pšenicu i kukuruz na 15 hektara, ali to je još nedovoljno za samostalno izdržavanje više od dve hiljade gladnih.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.