Napeto u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Medijski istraživački centar, 18.Apr.2012, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napeto u Kosovskoj Mitrovici

Pripadnici Kfora i danas su dežurali u severnom delu Kosovske Mitrovice kod naselja 'Tri solitera' gde je 8. aprila u eksploziji poginuo Seljver Haradinaj (38).
U tom delu grada nalazi se jedno oklopno vozilo Kfora i više vozila međunarodnih snaga.
Kosovski Albanac Seljver Haradinaj poginuo je, a dvoje njegove dece lakše je povređeno 8. aprila, kada je aktiviran eksploziv postavljen na prozor njihovog stana u prizemlju.
 Seljver Haradinaj je u trenutku eksplozije u stanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << u naselju 'Tri solitra' bio sa suprugom i četvoro dece.
Naselje 'Tri solitera' nalazi se u blizini reke Ibar koja deli grad na severni i južni deo, i u njemu žive pripadnici svih etničkih zajednica koje žive na Kosovu. Istragu o pogibiji Haradinaja vodi regionalna jedinica Kosovske policije, a motiv i počinioci tog zločina nisu poznati.
Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić iz Srpske radkalne stranke kazao je da Srbi nisu za pretnje i silu nego za mirno demokratsko rešavanje svih problema koji postoje.
Predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova zatražili su danas od Kfora da međunarodne vojne snage pojačaju svoje prisustvo na severu Kosova, raspoređivanjem svojih snaga na istočnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.
Predstavnici lokalnih samouprava iz četiri opštine na severu Kosova zatražili su da se vojnici Kfora rasporede na istočnom mostu u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Mitrovice, na isti način kao što su to prošlog vikenda uradili u naselju “Tri solitera”.
Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da su međunarodnim predstavnicima preneli da se u noćnim satim Albanci naoružani dugim cevima šetaju i da se obeležavaju srpske kuće i da je jedan broj ljudi zbog toga sklonio svoju decu.
“To smo preneli pukovniku Kfora Adolfu Konradu i tražili da se Kfor stacionira u Bošnjačkoj mahali kako bi se građani osećali sigurno. Dobili smo odgovor da će naš zahtev biti prenet komandi Kfora i da ćemo ubrzo dobiti odgovor šta će međunarodni vojnici preduzeti”, rekao je Milović.
 Zajednički je zaključak da svi radimo na smirivanju situacije da ne dajemo povoda za provokcaije, jer je očigledna namera da neko želi incidente koji bi dali povod za akciju policijslkih snaga na severu Kosova, rekao je on. Zato smo zatražili, pre svega od Euleksa, da se što pre izađe sa informacijom kako je došlo do eksplozije u “Tri solitera” kada je stradao jedan kosovski Albanac, rekao je Milović i istakao da treba uraditi sve kako bi situacija na severu Kosova ostala stabilna.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.