Na svetinji albanski alpinisti

Izvor: Večernje novosti, 16.Jun.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na svetinji albanski alpinisti

POSLE pretvaranja u javni toalet, snimanja scena polunage pevačice, boravka beskućnika i drugih ataka na Hram Hrista Spasa u centru Prištine, krajem prethodne nedelje ta pravoslavna svetinja ponovo je bila na meti Albanaca. Prema pisanju jednog prištinskog portala na albanskom jeziku, dva mlada Albanca popela su se uz zid crkve, a uz fotografije je preneta i vest da crkva u dvorištu prištinskog univerziteta služi za "planinarenje". Na najnoviju provokaciju i skrnavljenje nezavršenog hrama >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << SPC juče je prvi reagovao Dalibor Jevtić, kosovski ministar za povratak i zajednice. - Korišćenje verskog objekta u neprikladne svrhe vređa ne samo vernike već i sve one koji razmišljaju normalno i poštuju kako svoja, tako i tuđa verska ubeđenja. Zato mislim da osuda nije dovoljna, već zahtevam da se identifikuju i kazne počinioci u skladu sa zakonom, a zahtevaću i od najviših institucija da javno osude ovaj nedolični čin - kaže za "Novosti" ministar Jevtić, koji se juče povodom ponovnog skrnavljenja hrama sastao sa kosovskim premijerom Isom Mustafom. Jevtić je nedavno od Eparhije zatražio da se otvori poseban račun na koji bi se donirala sredstva za završetak hrama u centru Prištine. Kolika je netrpeljivost Albanaca prema ovoj još nezaživeloj svetnji, govore zahtevi stanara okolnih zgrada da se ukloni metalni krst sa vrha crkve, jer im se, navodno, deca tokom noći plaše zbog njegovog odsjaja - ispričao je "Novostima" A. S., jedan od malobrojnih Srba u Prištini. KLjUČEVI HRAMA IAKO su prištinske vlasti nedavno izbacile beskućnika koji je živeo u Hramu Hrista Spasa, ključevi hrama SPC nisu predati Darku Marinkoviću, prištinskom parohu. Iako je nedavno istekao rok za legalizaciju obejekata po kosovskim zakonima, Eparhija raško-prizrenska, prema saznanjima "Novosti", nije podnela zahtev za legalizaciju hrama, jer smatra da poseduje sve neophodne dozvole.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Planinarenje" po hramu je skandal

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jun.2015, 01:46

Nakon što su kosovski mediji objavili fotografije dvojice Albanaca koji u Prištini "vežbaju alpinizam" na hramu Hrista Spasa, saopštenjem za javnost oglasio se Dalibor Jeftić, ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova. On je penjanje po srpskoj svetinji nazvao skandaloznim i zatražio da osobe...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.