Na poternici političari, a ne policajci

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2015, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na poternici političari, a ne policajci

Istraga paljenja ambasada SAD i Nemačke u Beogradu 2008. nakon mitinga Kosovo je Srbija je praktično gotova, a po svemu sudeći policijski generali, koji su učestvovali u komandnom lancu obezbeđenja diplomatskih predstavništava, platiće cenu za propuste.

Kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, istraga je završena i utvrđeno je da na obezbeđenju ambasada nisu preduzete sve radnje koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su policiji bile na raspolaganju. Na potezu je tužilaštvo. U međuvremenu, nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm poručio je da njegova zemlja očekuje da se označe "političke figure koje stoje iza napada 2008. godine".

- Cenu paljenja ambasada platiće generali policije, bez obzira kolika je njihova krivica. Kao najodgovorniji za propuste smatraju se general Borivoje Tešić, tadašnji komandant Žandarmerije. Tu su i generali Stevan Bjelić, bivši šef beogradske policije i Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije. Od njih se očekuje da kažu da li im je i ko naredio da povuku policiju s obezbeđenja ambasada - rečeno je "Vestima" u MUP Srbije.

Naš izvor podseća da je komunikaciju mobilnim telefonima u večeri kad su zapaljene ambasade snimila američka Agencija za nacionalnu bezbednost, ali se to u Srbiji ne može koristiti u krivičnom postupku.

- SAD i Nemačka iz tih snimaka verovatno znaju ko je naredio da se povuku policijske snage. Zbog toga toliko i insistiraju da se ovaj slučaj reši. Da li će neko od osumnjičenih policijskih funkcionera reći da li mu je i ko od političara naredio da povuče snage, videćemo tokom daljeg postupka - kaže sagovornik "Vesti".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.