Na Kosovu se ništa ne proizvodi?

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu se ništa ne proizvodi?

Osamdeset odsto proizvoda na kosovskom tržištu je uvozna roba. Najveći udeo imaju proizvodi iz centralne Srbije, čak 16 odsto.
Prehrambeni proizvodi, voće, povrće i konzervirana hrana su među artiklima koji se najčešće uvoze, pokazuje statistika.
Osim proizvoda iz centralne Srbije, na rafovima kosovskih prodavnica najčešće se može naći roba iz Kine, Nemačke, Turske, Italije, Albanije i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Makedonije.
Vrednost uvezene robe iznosi 137 miliona evra, a izvezene 26 miliona. 
Profesor ekonomije Musa Limani kaže da je nedostatak ekonomske politike doprineo lošem trgovinskom bilansu.
"Kosovo nema nikakvu proizvodnju, a aktuelna politika nas je pretvorila u potrošačku ekonomiju. Uvozimo 80 odsto robe. Ukoliko nema proizvodnje, ne možemo govoriti o bilo kakvom ekonomskom razvoju", rekao je Limani za prištinski Ekspres.
Trgovina je najunosnija delatnost na Kosovu. Prema zvaničnim podacima, najveći broj registrovanih preduzeća bavi se upravo trgovinom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Na Kosovu se ništa ne proizvodi?

Izvor: B92, 22.Mar.2015

Osamdeset odsto proizvoda na kosovskom tržištu je uvozna roba. Najveći udeo na kosovskom tržištu imaju proizvodi iz centralne Srbije, čak 16 odsto...Prehrambeni proizvodi, voće, povrće i konzervirana hrana su među artiklima koji se najčešće uvoze, pokazuje statistika...Osim proizvoda iz centralne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.