Na Kosovu otežana proslava Božića

Izvor: B92, 07.Jan.2013, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu otežana proslava Božića

Dečani -- Otežana proslava Božića na Kosovu i Metohiji - u Gračanici uhapšeno 9 mladića i sproveden je Aleksandar Vulin, zatim u Đakovici, manastiru Visoki Dečani..

Na Badnji dan, grupa albanskih ultranacionalista, održala je protest ispred manastira u Đakovici u nameri da spreči posetu grupe pravoslavnih vernika.

Arhimandrit Sava, iguman manastira Visoki Dečani, ukazao je da otvoreno širenje mržnje protiv manastira Dečani i Srpske pravoslavne crkve od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojedinih opštinskih zvaničnika i ekstremnih grupa pokazuje krajnje ružnu sliku o Kosovu koje je danas jedino mesto na evropskom kontinentu gde hrišćani svoje praznike ne mogu normalno da proslavljaju.

Sava je zatražio od medjunarodnih snaga Kfora jaču zaštitu manastira, jer su lokalne opštinske vlasti pokazale da, neprihvatanjem odluka sopstvenih kosovskih sudova i širenjem etničke mržnje u narodu, nisu u stanju da obezbede ovakve svetinje i spomenike UNESKO-a, kao što je manastir Visoki Dečani.

"Opsesivna etnička i verska mržnja prema manastiru Dečani i drugim svetinjama SPC samo pokazuje mračnu stranu kosovskog društva, koje sa tolerisanjem ovakvog ponašanja teško može očekivati integraciju u evropske političke i civilizacijske krugove", rekao je on.

Arhimandrit Sava je izjavio da, iako demonstracije na kraju u ponedeljak nisu održane, zahvaljujući intervencijama na najvišem nivou, nijedan vernik sa Kosova i Metohije nije mogao da dodje i prisustvuje božićnom bogosluženju u manastiru Visoki Dečani.

Službi je prisustvovalo 60-tak stranih državljana, komandanti italijanskog i slovenačkog kontingenta i poklonici koji su ranije pristigli u manastir.

Iz Eparhije raško-prizrenske je saopšteno da su pripadnici pokreta "Samoopredeljenje" u nedelju politički izmanipulisali i organizaciju "Majke Đakovice", a sve sa namerom da se u gradu u koji inače ne može da se vrati nijedan srpski prognanik već 13 godina, onemogući normalan život četiri srpske starice, od kojih su dve primile monaški čin.

Sprega opštinskih vlasti i ekstremista i dalje funkcioniše kao što je funkcionisala u neredima 2004. godine kada su neki od opštinskih rukovodilaca orkestrirali paljenje crkava u Djakovici i nekim drugim opštinama, dodaje se u saopštenju.

Pripadnici "Samoopredeljenja" zakazali su pre dva dana i protest na sam dan Božića pred manastirom Dečani, a pod izgovorom protivljenja odluci Vrhovnog suda Kosova koji je potvrdio vlasništvo 50 odsto manastirske zemlje koju su lokalne strukture punih 12 godina osporavale manastiru.

Zapaljive izjave predsednika opštine Dečani Rasima Seljmanaja, koji je poručio da neće ispuniti odluku Vrhovnog suda Kosova, i predstavnika "Samoopredeljenja" odvratile su brojne vernike koji su želeli da proslave Božić uz kivot Sv. Kralja Stefana Dečanskog, konstatuju u Eparhiji.

Takodje podsećaju da ovo nije prvi put da lokalna opština uz saradnju sa ekstremnim nacionalističkim organizacijama teroriše manastir Visoki Dečani.

Manastir je od završetka sukoba četiri puta bio oružano napadnut, a više puta su organizovane demonstracije uz slanje poruka mržnje, verske i etničke netrpeljivosti, iako je manastir za vreme sukoba pored ostalih pomagao i kosovskim Albancima i primio u svoje zidove oko 200 izbeglica Albanaca.

Kosovska policija privela je više Srba posle božićne liturgije u Gračanici. KPS je oko 14 časova sproveo Aleksandra Vulina i njegovo vozilo sa Kosova.

I pored svega, ove godine radosni praznik Rodjenja Hristovog svečano je proslavljen širom Eparhije Raško-prizrenske.

U svim eparhijskim hramovima i manastirima svečano je obeležen Božić uz učešće vernog naroda i vernici su se okupili u svojim hramovima na Kosovu i Metohiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na Kosovu i Metohiji otežana proslava

Izvor: RTV Pink, 07.Jan.2013

. . . Iako na Kosovu i Metohiji nisu zabeleženi ozbiljniji incidenti, proslava Božića je posebno bila otežana u Đakovici i u manastiru Visoki Dečani, a na Badnji dan, grupa albanskih ultranacionalista, održala je protest ispred manastira u Đakovici u nameri da spreči posetu grupe pravoslavnih...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.