Izvor: JUGpress.com, 02.Avg.2023, 14:48

NUNS: Opasno targetiranje medija sa severa Kosova

BEOGRAD-SEVERNA MITROVICA

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje najnovije pretnje i targetiranje kosovskih medija na srpskom (Kosovo online, radio Kontakt plus, radio Kosovska Mitrovica i Tv Most), ali pre svega portala KoSSev, koje je započeto u Telegram kanalu “Zečevi KiM” u kome se kroz više objava i dva videa spominju  mediji koji se targetiraju kao “neprijatelji srpskog naroda i Srbije koji su pod uticajem NATO-a i Zapada”. Posebno zabrinjava >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << video sa scenama obračuna iz filma “Dobar, loš, zao”, gde sve vreme stoji logo Kossev, a prekida se u momentu kada treba da odjekne pucanj.

NUNS ukazuje da ovo nije prvi slučaj ozbiljnog targetiranja i pretnji novinarima portala KoSSev i pozivamo nadležne organe da ispitaju sve okolnosti ovog događaja i upućenih pretnji koje ugrožavaju sigurnost svih novinara na Kosovu.

Zanimljivo je da vreme nastanka Telegram kanala “Zečevi KiM” koincidira sa gašenjem stranica koje su se povezivale sa “Severnom brigadom” a koju je Vlada Kosova nedavno proglasila za terorističku, zabranivši njen rad jer “predstavlja pretnju ustavnom poretku i bezbednosti”.

Kao posebnu zabrinutost NUNS vidi u tome što pretnje dolaze nekoliko dana nakon videa koji se delio na društvenim mrežama, a u kome su se targetirali novinari United medije.

Podsećamo predstavnike vlasti da moraju da reaguju u ovako ozbiljnim slučajevima targetiranja novinara i medija, i da javno osude takvo ponašanje, o čemu je govorila i predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever, koja je juče pozvala Vladu Srbije da javno osudi napade na novinare. Na žalost, ne možemo i da se ne osvrnemo na to da je jedan ovakav video, nepotpisan, urađen na sličan način, bio uvod u tragični događaj Olivera Ivanovića. Upravo zbog toga očekujemo da država i njeni organi ozbiljno shvate ove i slične incidente.

Tatjana Lazarević će ovaj slučaj prijaviti Posebnom tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal.

Izvor: NUNS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.