NEUSPEH: Nema dogovora o severu Kosova

Izvor: Kurir, 05.Mar.2013, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEUSPEH: Nema dogovora o severu Kosova

Premijer Dačić i Tači nisu se dogovorili o izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština. Nova runda 20. marta

BEOGRAD - Nastavlja se...

Posle tri sata razgovora premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz prisustvo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, napravljen je izvesan pomak, ali je sastanak završen bez dogovora o izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština na Kosmetu.

Dačić je nakon sastanka, koji je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao konstruktivan, izjavio da je postignuta jedino načelna saglasnost o formiranju zajednice devet srpskih opština na Kosovu, ali ne i dogovor o nadležnostima te zajednice.

- Srpska strana traži mnogo veća ovlašćenja za tu zajednicu nego što je Priština spremna da prihvati. Srbija želi da dijalogom reši sva otvorena pitanja, ne prevashodno zbog dobijanja datuma početka pregovora o prijemu u EU, već da bi se uklonio paralelizam institucija na Kosovu. Mada za sada nema dogovora, postoji mogućnost da se idućih nedelja dođe do kompromisa - kazao je premijer.

Dačić je podvukao da niko ne može očekivati da Srbija zarad dobijanja datuma pregovora s EU učini nešto što nije u državnom interesu. On je zaključio da je ostalo malo vremena jer se neki dogovor - što želi i Ešton, mora postići pre 16. aprila, kada EK podnose Savetu ministara EU izveštaj o napretku u dijalogu, što je presudno za odluku o utvrđivanju datuma početka pregovora o članstvu o EU. Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni 20. marta.

Eštonova: Ima još posla

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da je na sastanku s premijerima Srbije i Kosova napravljen „dobar napredak“.

- Premijeri Dačić i Tači sastali su se sa mnom u Briselu u okviru dijaloga koji EU pomaže radi normalizacije odnosa dve strane. Napravili smo dobar napredak. Ima sad još posla do 20. marta.

Hašim Tači:  Ja sam optimista

Hašim Tači kazao je da je postignuta usmena saglasnost za rasformiranje paralelnih bezbednosnih struktura Srbije i o funkcionisanju pravosudnog sistema prema zakonima Kosova i na severu zemlje.

- Od danas mogu reći da sam optimista kad je reč o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije prema agendi koja je pred nama, pod vođstvom EU i uz podršku Sje­dinjenih američ­kih država - kazao je i istakao da nema dogovora oko ovlašćenja zajednice srpskih opština.

- Razgovaralo se o asocijaciji opština sa srpskom većinom prema kosovskim zakonima, a nikako i ni pod kojim okolnostima sa zakonodavnim ili izvršnim ovlašćenjima. Sve će zauvek ostati u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i evropskim standardima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.