NEPRAVDA Tači lobira: Dajte mi srpske crkve!

Izvor: Blic, 29.Sep.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEPRAVDA Tači lobira: Dajte mi srpske crkve!

Šanse da Kosovo uđe u Unesko su sve veće. Lobiranje kosovske vlade je intenzivno poslednjih desetak meseci, a podršku imaju i od najmoćnijih država sveta, saznaje “Blic”.

Posledice ulaska Kosova u Unesko nisu samo političke, već će Priština biti i korak bliže mogućnosti da kao članica Uneska lobira i izdejstvuje da “kulturnu baštinu SPC na Kosovu” proglasi - kosovskom kulturnom baštinom. To bi praktično >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << značilo da bi najznačajniji srpski manastiri bili zavedeni kao kosovski.

Tamošnja vlada nije gubila vreme pa je čak publikovala i brošuru o Kosovu u Unesku. Ona se deli po svim relevantnim adresama, naročito u EU. U publikaciji je, međutim, navedeno niz grubih neistina.

Tako su autori u oslikavanju Kosova kao “mlade demokratije” i “vrhunski tolerantnog društva” otišli dotle da je napisano kako su na KiM priznati čak i istopolni brakovi kao u državama modernog sveta. To, međutim, nije tačno.

Ova diplomatska borba Beograda i Prištine ulazi u svoju završnu fazu, a već u oktobru stvari će biti jasnije kada se bude donosila prva odluka u Unesku pre zasedanja Skupštine. Kako “Blic” saznaje, za sada je još neizvesno kako će se na savetu Uneska glasati, pa je čak upitna i Crna Gora za koju u Beogradu gaje nadu da će biti uzdržana.

Egipat ima razumevanje za Srbiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je juče na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku sa predsednikom Egipta, generalom Abdelom Fatahom al Sisijem o inicijativi da se Kosovo primi u Unesko. Sisi je obećao da će, u duhu tradicionalnog prijateljstva Egipta i Srbije, imati veliko razumevanje za srpske stavove, saopšteno je iz Predsedništva.

Izvor iz Vlade Srbije kaže da je pristupanje Kosova u Unesko za Prištinu politički cilj jer za Vladu Kosova to znači da su zakoračili u predvorje UN. Najaktivniji u lobiranju su premijer Hašim Tači i zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi.

Kako „Blic“ saznaje, Kosovo ima podršku Kvinte (SAD, Nemačka, Britanija, Francuska i Italija) i evropskih zemalja koje žele da zaokruže kosovsku nezavisnost i “taj posao završe”.

- Kosovo u Unesku je šargarepa na dugačkom štapu jer Brisel ne može da im da ni viznu liberalizaciju niti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Priština je početkom godine izašla sa nacrtom zakona o kulturnoj baštini kojim je trebalo da se sve smatra vlasništvom Republike Kosovo. To je povučeno insistiranjem SAD i najviših evropskih instanci. Međutim, Priština očekuje da dobije bar nešto i to bi mogao, nažalost, da bude Unesko - kaže strani diplomata za “Blic”.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, koji je u Njujorku sa delegacijom koju predvodi predsednik Tomislav Nikolić, govoreći juče na temu uništavanja spomenika kulturne i istorijske baštine na Kosovu, zatražio da se Priština “ne nagradi” prijemom u članstvo Uneska. Dačić je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Uneska rekao da Srbiji predstoji teška diplomatska bitka u Unesku.

- Većina zemalja shvata koliko je složena ova tema, međutim, njihove države su donele odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, tako da ćemo voditi tešku borbu u Izvršnom savetu i na Generalnoj konferenciji Uneska, u oktobru i novembru ove godine - istakao je on.

SPC: Uništena 174 verska objekta

Kako “Blic” saznaje, SPC je ranije uputila pismo Briselu da kulturna baština bude deo dijaloga Beograda i Prištine i odgovor još uvek čeka. Ona je podsetila da su i u doba mira na KiM uništena i oskrnavljena 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, a pokradeno je više od 10.000 ikona.

- Crkva nastoji da kulturna baština bude zaštićena institucionalno, a za to kosovske institucije nisu dovoljne. Deo Ahtisarijevog plana oko kulturne baštine je zadovoljavajući, ali je problem što se Priština na njega više ne poziva. Za zaštitu su očito neophodne garancije Brisela - kaže jedan vladika za „Blic“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.