NEMA DIJALOGA: Dačić prekida učešće u pregovorima s Prištinom

Izvor: Kurir, 02.Okt.2013, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA DIJALOGA: Dačić prekida učešće u pregovorima s Prištinom

Predsednik Vlade Srbije upozorio je Brisel da će prekinuti učešće u pregovorima ukoliko Priština ne bude dozvoljavala srpskim zvaničnicima da posećuju KiM do kraja izborne kampanje

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić prekinuće učešće u pregovorima s Prištinom ukoliko se ne promeni odluka vlade u Prištini o zabrani dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo.

"Upozorio sam Brisel i ambasadore Kvinte da je odluka vlasti u Prištini skandalozna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i da predstavlja udarac mirovnom procesu. Ako ja kao potpisnik briselskog sporazuma i predstavnici vlade koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu", rekao je Dačić, koji je u petak planirao da poseti opštinu Štrpce, ali su ga prištinske vlasti obavestile da ta poseta nije odobrena.

Premijer Dačić je ocenio da je ovim potezom Prištine doveden u pitanje kredibilitet Brisela pod čijim okriljem se dijalog odvija. Predsednik Vlade je takođe najavio da će srpske vlasti sutra razgovarati o daljim koracima i zatražiti stav Evropske unije po ovom pitanju.

Podsetimo, zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući izjavio je da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, pa do kraja kampanje 1. novembra, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo. Dačić je trebalo u petak da poseti opštinu Štrpce na jugu Kosova i Metohije.

Predsednik Odbora za Kosovo Skupšitne Srbije Milovan Drecun izjavio je da Priština zabranom ulaska na Kosovo srpskim zvaničnima tokom predizborne kampanje želi da smanji broj Srba koji će izaći na novembarske lokalne izbore i da oteža sprovođenje Briselskog sporazuma.

"Ta odluka je još jedan od sve učestalijih pokušaja Prištine da oteža realizaciju Briselskog sporazuma i utiče na konačne rezultate izbora tako da srpska lista dobije što manje glasova, a da ostale liste koje Priština javno ili pritajeno podržava, postignu što bolji rezulat, da bi mogla da kontroliše Zajednicu srpkih opština, kazao je Drecun agenciji Beta.

Predsednik odbora za Kosovo rekao je da bi međunarodna zajednica, ako želi veći odziv Srba na izborima, trebalo da "urazumi Prištinu, koja se ponaša destruktivno". Prištinska vlada nije odobrila Dačićev zahtev da poseti Kosovo. "Takvo ponašanje uključujući i poruku koju je poslao zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izbore čni neregularinim", rekao je Drecun.

Proces normalizacije odnosa i realizacije sporazuma ne može biti uspešan uz zabrane umesto razgovora i kompromisa, rekao je Drecun. Drecun je naveo da je na Briselu i Vašingtonu da odgovore kako Beograd može da ispuni očekivanje i da animira što veći broj Srba da izađu na izbre ako beogradski zvaničnici ne mogu da idu na Kosovo.

http://www.youtube.com/watch?v=jThzNAUaCtI

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.