Mustafajev: Azerbejdžan podržava suverenitet Srbije

Izvor: Glas javnosti, 05.Nov.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafajev: Azerbejdžan podržava suverenitet Srbije

BEOGRAD - Ministar ekonomskog razvoja Azerbejdžana Šahin Mustafajev izjavio je da ta zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i njene težnje u pogledu rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Mustafajev je posle potpisivanja Protokola međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju dve zemlje sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, istakao da osim dobrih političkih odnosa Azerbejdžan i Srbija imaju i odličnu ekonomsku saradnju.

Ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << saradnja će se, prema njegovim rečima, posle današnjeg Biznis foruma "Azerbejdžan-Srbija" samo razvijati.

"Zahvaljujem Srbiji na podršci teritorijalnoj celovitosti Azerbejdžana, kao i podršci rešavanju konflikta u Nagorno Karabahu. Kao što Srbija nas podržava, tako i mi podržavamo Srbiju u pogledu rešavanja pitanja Kosova i Metohije i nadamo se da će takvi odnosi na međunarodnom nivou potrajati do potpunog rešenja ovih konflikata", poručio je Mustafajev.

On je istakao da je Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Azerbejdžana u balkanskom regionu, da su vrata privrede te zemlje širom otvorena, a da je Biznis forum, koji se održava u Privrednoj komori Srbije, prilika za stvaranje uspešnih kontakata Azerbejdžana i Srbije.

Protokolom koji je potpisan ucrtali smo mapu naše buduće saradnje, istakao je Mustafajev.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Azerbejdžan danas blizak partner i saveznik Srbije, kako na političkom, tako i na ekonomskom nivou.

Jeremić je kazao da postoji slaganje dve zemlje povodom međunarodnih problema i primene međunarodnog prava, posebno kada su u pitanju nerešena pitanja, poput budućeg statusa Kosova i Metohije.

Jeremić je istakao da će se ekonomska saradnja dve zemlje u narednim mesecima ubrzano razvijati.

"Pred nama su meseci i godine u kojima će Azerbejdžan postati jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije", rekao je Jeremić, koji očekuje da će se saradnja ostvariti pre svega u pogledu izgradnje putne infrastrukture u Srbiji, kao i u farmaceutskoj industriji, poljoprivredi i energetici.

Protokol je rezultat prve sednice Komisije, koja je održana u Beogradu, i na kojoj je zaključeno da su odnosi dve zemlje na stabilnim i dugoročnim osnovama i da se zasnivaju na poštovanju principa međusobnog razumevanja, teritorijalnog suvereniteta i integriteta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.