Mustafa traži oslobađanje Nehata Tačija

Izvor: RTS, 11.Okt.2016, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa traži oslobađanje Nehata Tačija

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je neprhvatljivo ponašanje i zadržavanje žitelja Kosova po optužnicama Srbije, za dela koja nisu počinili.
Na vanrednoj sednici kosovske skupštine posvećenoj slučaju Nehata Tačija kosovski premijer je rekao da je preko međunarodne zajednice traženo od Srbije da Nehat Tači bude oslobođen i da se vrati na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo.

"Ako postoje sumnje, prema Tačiju će biti preduzete mere po zakonima Kosova, jer nema razloga da Srbija zadire u unutrašnje stvari Kosova i drži taocima naše građane", rekao je Mustafa.
Tačija, komandira policije u regionu Kosovske Mitrovice, srpske vlasti su uhapsile prošlog meseca na adminstrativnom punktu Končulj, zbog sumnji da je tokom rata počinio ratni zločin.
"Suočavamo se sa nepovoljnom sitiuacijim, gde Srbija neprekidno obnavlja spiskove sa našim državljanima preko Interpola i traži njihovo hapšenje. Mi nemamo podatke od Interpola i nemamo podatke ko je od naših građana na tim spiskovima", rekao je Mustafa.
On je poslanicima preneo da je zahtevao u Briselu da Srbija odustane od optužbi prema građanima Kosova.
Uslovljavanje oslobađanja Nehata Tačija u procesu dijaloga nije u interesu Kosova.
"Treba da nastavimo sa procesom dijaloga. Imamo prostor severa koji je nerešen. Procese integracija kojima nas uslovljavaju sa nastavkom dijaloga, zahteve za demarkaciju sa Crnom Gorom. Imamo i sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU. Mi moramo tražiti od međunaridnog faktora da Tači bude oslobođen i da se vrati na Kosovo, a da sve eventualne sudske radnje protiv njega treba da preduzmu institucije Kosova u saradnji sa Euleksom", rekao je Mustafa.
Tokom skupštinske rasprave su govorili i pojedini ministri, zauzimajući se za oslobađanje Tačija.
Pozivali su na birani govor tokom rasprave, kako ratobornom retorikom ne bi otežali položaj Nehata Tačija u zatvoru u centralnoj Srbiji.
Poslanik pokreta "Samoopredeljenja" Redžep Selimi rekao je da je jedini odgovor vlastima u Srbiji, uvođenje reciprociteta, u svim oblastima.
"Uhapsite Marka Đurića, i napravite reciprocitet. To bi bio najbolji i prvi korak normalizacije odnosa sa Sbijom", rekao je Selimi za govornicom i dodao da država koja ne može da hapsi strane državljane, ne može ni da oslobodi svoje, uhapšene u inostranstvu.
U skupštini Kosova i dalje traje rasprava po predlogu nezavisnog poslanika Gzim Keljmendija da skupština izglasa Rezoluciju kojom će zatražiti hitno oslobađanje Nehata Tačija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Prvi korak normalizacije sa Srbijom - uhapsiti Đurića"

Izvor: B92, 11.Okt.2016

Priština -- Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je neprihvatljivo zadržavanje žitelja Kosova po optužnicama Srbije i zatražio da Srbija oslobodi Nehata Tačija...Osim toga, iz Samoopredeljenja traže da se napravi reciprocitet i uhapsi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić...Tačija,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.