Mustafa i Tači, ne dirajte ono što je naše

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jan.2015, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustafa i Tači, ne dirajte ono što je naše

- Ne dirajte ono što je naše, to je pljačka i otimačina - podvukao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom najava da će kosovske vlasti preuzeti sto odsto vlasništva kombinata Trepča i dodao da se ovakvim jednostranim aktom obesmišljavaju pregovori Beograda i Prištine, takozvani Brisel 2 koji bi trebalo da se bave imovinskim pitanjima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << poručio je danas kosovskom premijeru Isi Mustafi i potpredsedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju da ne diraju vlasništvo Srbije, dok zaposleni u kombinatu Trepča, njih oko 4.000 već za sutra najavljuju štrajk.

- Ne dirajte ono što je naše, to je pljačka i otimačina – podvukao je on povodom najava da će kosovske vlasti preuzeti sto odsto vlasništva kombinata Trepča i dodao da se ovakvim jednostranim aktom obesmišljavaju pregovori Beograda i Prištine, takozvani Brisel 2 koji bi trebalo da se bave imovinskim pitanjima.

ONA JE SRPSKO BLAGO: Evo zašto Trepča NE SME pasti u ruke Albanaca! (FOTO)

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Predstavnici Vlade Srbije su na današnjoj konferenciji za novinare pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj i reaguje kako bi se ovo pitanje rešilo na najbolji i najsipravniji način, a to je kao i do sada dijalogom Beograda i Prištine, a ne jednostranim aktima.

- Ovo je pokušaj da se na scenu vrati pravno nasilje i grubo kršenje imovinsko pravnih odnosa i pokušaj da se promeni vlasnička srtuktura Trepči je neozbiljan i dovešće do ozbiljen stabilizacije odnosa Prištine i Beograda – rekao je Đurić.

Vučić: Nema spavanja do ponedeljka, problem Trepče mora biti rešen!

On je dodao da je to ozbiljno narušavanje poverenja i to nakon 2,5 godine pregovora kako bi se postigla stabilnosti i izvesnost na KIM. Kako je rekao, dodatan udar na poverenje i stabilnost biće i štrajk zaposlenih u kombinatu Trepča najavljen za sutra.

Foto: Wikipedia/Sima90

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Alekandar Vulin rekao je na konferenciji da ga je sindikat rudara u Trepči obavestio da će sutra krenuti u proteste koji se neće završiti dok se status Trepče ne vrati u prvobitno stanje.

Vlasnici tog rudnika su, kako je naveo, Fond za razvoj Srbije i preduzeća u Srbiji, a sve što je na nivou prava jeste da se Trepča čuva u stanju u kakvom je bila do sad.

Vulin je poručio da je jednostrani akt kosovskih vlasti da izmenom zakona o javnim preduzećima preuzmu sto odsto vlasništva nad Trepčom politika, a ne ekonomija.

Foto: Tanjug/Boki

- Sve što nije pravo i ekonomija u ovim dešavanjima biće politika, a onda je stabilnost na KIM ugrožena. Znamo da postoje i dogovori Brisel 2 i Brisel 3 koji se odnose na imovinu vlasništva SPC na KIM i ostala pitanja koja nismo rešili. Ako sad krenemo na jednostrane poteze Brisel 2 i Brisel 3 nemaju nikakvog smila – rekao je Vulin.

Vulin je rekao da ako se bude insistiralo na ovome neće biti moguće da Beograd i Priština razgovaraju na isti način čime se urušava poverenje i ide se ka destabilizaciji.

Foto: AP/Tanjug

Konferenciji su, pored Đurića i Vulina, prisustvovali i ministri rudarstva i energetike i privrede, Aleksandar Antić i Željko Sertić, predstavnici Liste Srpska u pokrajinskoj vladi u Prištini – zamenik premijera Branimir Stojanovihc, ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović i ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Ljubomir Marić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.