Mirno na severu Kosova, Kfor obavlja kontrolu

Izvor: Studio B, 02.Jun.2012, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirno na severu Kosova, Kfor obavlja kontrolu

Magistralni put Leposavić-Zvečan-Kosovska Mitrovica sa koga su pripadnici Kfora juče uklonili barikade, što je dovelo do sukoba građana i vojnika Kfora u selu Rudare, prohodan je danas za saobraćaj.

Grčki vojnici Kfora u Rudaru, u opštini Zvečan, na ovom putnom pravcu postavili su dva kontrolna punkta na kojima se obavlja rutinska kontrola saobraćaja.

Na jednom od kontrolnih punktova danas se >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mogu videti pored standardnih vojnih dzipova i vozilo "jazavac" specijalizovano za razbijanje prepreka na putu i oklopno vozilo sa vodenim topom.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izrazio je očekivanje da će na severu Kosmeta biti mirnije jer je tokom noći zamenjen kontigent Kfora koji je uklonio srpske barikade u selu Rudare, kod Zvečana. "Sada će se ići ka smirivanju situacije. Tokom noći je zamenjen kontigent koji je pokrenuo akciju, tako da danas imamo Grke tamo, danas imamo i Zadušnice i biće to prilika da vidimo ponašanje Kfora i odgovornost srpskih lidera", rekao je Ivanović, gostujući na RTS.

Ivanović je izjavio da je Kfor najnovijim uklanjanjem barikada pokušao da iskoristi institucionalni vakum uoči formiranja nove vlade u Srbiji i naveo da se pitanje barikada ne može rešavati silom, već isključivo političkim sredstvima. "Ja mislim da je Kfor iskoristio institucionalni vakum uoči formiranja vlade i probali su da testiraju kakva će biti reakcija Srba", rekao je Ivanović i dodao da treba sačekati formiranje nove vlade, posle čega će brzo biti nastavljen dijalog, koji je, kako navodi, jedini put za pronalaženje održivog rešenja.

U Rudaru gde je juče došlo do sukoba građana i vojnika Kfora, zbog uklanjanja barikada, danas nema okupljanja građana osim gužve koja nastaje zbog odlaska Srba iz Kosovske Mitrovice i Zvečana na groblje u ovom selu. U jučerašnjim neredima u selu Rudare kod Zvečana povređeno je četvoro Srba od kojih je troje zadržano na bolničkom lečenju i dvojica vojnika Kfora koji su povređeni iz vatrenog oružja.

Srbi koji su želeli da spreče uklanjanje barikada okupili su se juče ujutro nakon što su se u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, da bi ubrzo potom došlo do sukoba sa Kforom u kojem su korišćene kamenice a čula se i pucnjava iz vatrenog oružja.

U akciji međunarodnih vojnih snaga uklonjene su barikade kod Rudara sa magistralnog puta Leposavić - Zvečan - Kosovska Mitrovica, uključujući i onu najveću koju su Srbi prošlog leta betonirali u mestu Dudin krš. Barikade su uklonjene, uz pomoć teške mehanizacije Kfora, a za vreme akcije bilo je blokirano čitavo područje koje su intenzivno tokom celog dana nadletali helikopteri Kfora.

Povređeni Srbi oporavljaju se u mitrovičkoj bolnici

Dvojica Srba koji su teže povređeni u sukobu građana i vojnika Kfora, u selu Rudare, u blizini Zvečana na severu Kosova, uspešno se danas oporavljaju u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok je treći povređeni pušten na kućno lečenje.

Dežurni hirurg Miroslav Dančetović izjavio je Tanjugu da je stanje trojice Srba koji su juče povređeni stabilno i da je jedan od njih pušten na kućno lečenje dok su ostala dvojica zadržani na lečenju. "Jedan od dvojice zadržanih je operisan dok se stanje drugog pacijenta prati. Njihovo stanje je danas stabilno i njihov oporavak ide uobičajenim tokom, za sada bez komplikacija", rekao je Dančetović.

Najteže povređeni Aleksandar Radovanović, kome je povređena noga, izjavio je Tanjugu da je juče izašao sa posla iz Trepče kada je čuo sirene za uzbunu i da je otišao na most u Rudare kod Zvečana koji je bio blokiran. "Kfor je već tada prskao sa nekim suzavcem žene koje su bile na mostu, a kasnije su počeli da pucaju na momke koji su sišli sa mosta... Mi smo se prilično približili njima, ali nismo pucali na njih, možda je neka kamenica poletela od mladih momaka koji su bili tu", rekao je on.

Radovanović ističe da je tog trenutka osetio samo udarac i da je ugledao izbušen lim koji se nalazio pored pešačke staze na mostu. "Prvo sam pomislio da je gumeni metak, ali nije. Isteklo je toliko krvi da sam jedva ostao živ", tvrdi Radovanović, koji je ispričao da mu se odmah pomutilo u glavi i da su mu nogu stegli kaišom kako ne bi iskrvario.

U sukobima Srba i vojnika Kfora kod Zvečana, koji su izbili kada je Kfor počeo da uklanja barikade u selu Rudare, juče je povređeno četvoro Srba od kojih je u prvi mah na lečenju u mitrovičkoj bolnici zadržano njih troje. Iz Kfora su potvrdili da su tokom nereda kod Zvečana, za vreme uklanjanja barikada, povređena dva nemačka vojnika.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirna noć u Zvečanu

Izvor: Mondo, 02.Jun.2012

Noć u opštini Zvečan na severu Kosova, gde je juče došlo do manjeg oružanog sukoba građana i vojnika Kfora, protekla je bez incidenata.

Nastavak na Mondo...

Mirna noć u Zvečanu

Izvor: S media, 02.Jun.2012

U jučerašnjim neredima u selu Rudare kod Zvečana povređeno je četvoro Srba, od kojih je troje zadržano na bolničkom lečenju, i dvojica vojnika Kfora koji su povređeni iz vatrenog oružja...Noć u opštini Zvečan protekla je mirno i bez incidenata...Kfor se povukao, više Srba povređeno i uhapšeno...

Nastavak na S media...

Mirna noć u Zvečanu

Izvor: Politika, 02.Jun.2012

ZVEČAN – Noć u opštini Zvečan na severu Kosova, gde je juče došlo do sukoba građana i vojnika Kfora, protekla je mirno i bez incidenata...U jučerašnjim neredima u selu Rudare kod Zvečana povređeno je četvoro Srba, od kojih je troje zadržano na bolničkom lečenju, i dvojica vojnika Kfora...

Nastavak na Politika...

Kfor obavlja kontrolu

Izvor: S media, 02.Jun.2012

Magistralni put Leposavić-Zvečan-Kosovska Mitrovica sa koga su pripadnici Kfora juče uklonili barikade, što je dovelo do sukoba građana i vojnika Kfora u selu Rudare, prohodan je danas za saobraćaj...Grčki vojnici Kfora u Rudaru, u opštini Zvečan, na ovom putnom pravcu postavili su dva kontrolna...

Nastavak na S media...

EU čeka stav Nikolića

Izvor: Blic, 03.Jun.2012, 08:35

Dvojica Srba koji su teže povređeni u sukobu građana i vojnika Kfora u selu Rudare, u blizini Zvečana na severu Kosova, uspešno se oporavljaju u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice, dok je treći povređeni pušten na kućno lečenje...Na Kosovu je juče posle sukoba Kfora i građana bilo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.