Miran protest u Peći zbog demarkacije sa Crnom Gorom

Izvor: RTS, 27.Avg.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miran protest u Peći zbog demarkacije sa Crnom Gorom

U Peći je bez incidenata održan skup protiv vladinog predloga o demarkaciji granice Kosova sa Crnom Gorom, javlja reporter RTS-a.
Demonstranti su nosili plakate sa natpisima "Demarkacija da, ali ne kompromis", "Ne tražimo i ne damo Crnoj Gori zemlju" i druge...

Skup je predvodio nekadašnji gradonačelnik Peći, Ali Lajci, koji je ranije bio uz Demokratski pokret Kosova, kosovskog premijera Ise >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mustafe. Na protestu je bio i predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Visar Imeri.
Prema Lajcijevim rečima, ako u Skupštini prođe predlog o demarkaciji, poslanici moraju da imaju u vidu da će to proizvesti politićke tenzije i krizu.
Lajci je okupljenima rekao da to ne predstavlja volju građana Kosova i da će otpor biti pružen institucionalnim putem i na druge načine.
Policija je saopštila da je na mirnom protestu učestvovao značajan broj građana i pristalica opozicionih stranaka. 
Razgraničenje sa Crnom Gorom, potpisano prošle godine, već godinu dana blokira politički život na Kosovu.
Opozicija se protivi vladinom predlogu, tvrdeći da njime Kosovo ostaje bez 8.000 hektara teritorije, i da je neprihvatljivo da se demarkacija obavi po Ustavu bivše SFRJ iz 1974. godine.
Prema opoziciji, za razgraničenje treba poštovati granice utvrđene posle Drugog svetskog rata.
Opozicija je protest zbog demarkacije najavila i 1. septembra u Prištini, za kada je vladajuća većina najavila skupštinsku sednicu, u nameri da verifikuje vladin predlog o demarkaciji.
Crna Gora je sporazum o demarkaciji usvojila još prošle godine.
U poslednjih 20 dana Prištinu su zbog demarkacije potresla dva bombaška napada. Prvi je izveden granatom iz ručnog bacača, kada je pogođena zgrada skupštine, a drugi kada je ručnom bombom napadnuta zgrada javnog servisa RTK.
U tim napadima nije bilo povređenih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.