Mesić: Srbijo, ne ometaj saradnju sa Kosovom

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jul.2011, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Srbijo, ne ometaj saradnju sa Kosovom

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je danas u Prištini da Srbija ne treba da ometa druge da sarađuju sa Kosovom i trebalo bi da sa Kosovom uspostavi odnose koji su postojali između bivše Zapadne i Istočne Nemačke.

"U našem regionu, možemo pomoći jedni druge ako budemo sarađivali. Srbija može da ne prizna Kosovo, ali ne sme da ometa druge da sarađuju sa njim. Ni Zapadna Nemačka nikad nije priznala Istočnu Nemačku, ali Zapadna Nemačka nikad nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ometala Istočnu da sarađuje sa drugim zemljama," kazao je Mesić nakon susreta sa prištinskim premijerom Hašimom Tačijem.

Bivši hrvatski predsednik je rekao da u regionu treba ohrabriti u prvom redu ekonomsku saradnju, koja će otvoriti put drugim vidovima saradnje.

"Za to nam je potrebna pomoć Evrope i međunardone zajednice, uključujuci i Ujedinjene nacije", dodao je Mesić.

On je kazao da je prilikom raspada bivše Jugoslavije svaki njen konstitutivan deo imao pravo na nezavisnost, uključujuci i Kosovo, koje je bilo konstitutivni deo nekadašnje federacije.

U saopštenju press službe prištinskog premijera koje je izdato nakon Tačijevog susreta sa Mesićem navodi se da su "Kosovo i Hrvatska dostigli zadovoljavajuću saradnju i uzajamno poštovanje."

"Zemlje proizišle iz raspada nekadašnje Jugoslavije su izašle iz dugog perioda konflikata i krvavih ratova i one imaju potrebe za novu klimu tolerancije i razumevanja u pravcu integracije u Evropsku uniju", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.