Mekenzi: Uvreda i za Unesko i za UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2015, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekenzi: Uvreda i za Unesko i za UN

Bivši komandant Sektora Sarajevo Ujedinjenih nacija (UN), penzionisani general-major kanadske vojske Luis Mekenzi progovorio je danas protiv članstva Kosova u Unesko i naveo da bi to bila "uvreda ne samo za Unesko već i za same UN".

"Dati dobrodošlicu Kosovu u Unesko bila bi uvreda ne samo za Unesko, već i za same UN", rekao je general Mekenzi.

U kratkom video klipu koji je snimljen u okviru kampanje "NoKosovoUnesco", general Mekenzi je rekao da je bio šokiran kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je pročitao da Kosovo traži članstvo u Unesko.

"Znate, ovo je uprkos činjenici da je vođstvo Kosova poslednjih 15 godina ignorisalo bezobzirno razaranje, oštećivanje i skrnavljenje srpskih crkava i manastira. Ovo su upravo simboli koje bi Unesko trebalo da štiti - simboli kulturnog nasleđa", podsetio je general Mekenzi.

U okviru zvanične peticije "NoKosovoUnesco" prikupljeno je preko 138.000 potpisa i cilj je da se do glasanja o članstvu Kosova u Unesko prikupi ukupno 150.000 potpisa.

Prvih 100.000 potpisa je već predato generalnom sekretaru Uneska Irini Bokovoj u Parizu.

Protivnici prijema Kosova u Uneska pokrenuli su elektronsku peticiju.

Na slici peticije, osim poruke "NO Kosovo in Unesko", inače suprotne kosovskom sloganu "KOSOVO in UNESCO", na logou Unesko, vidi se ljudski lik koji skida krst sa njegovog krova, kao podsecanje na uništavanje pravoslavnih hrišćanskih crkava i manastira, od strane ekstremnih kosovskih Albanaca, posebno u pobuni 17. marta 2004.

Teodosije: Crkve i manastiri na KiM su nasleđe SPC

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da su crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji nasleđe Srpske pravoslavne crkve i da ne mogu opstati ukoliko na tim prostorima nema srpskog naroda.

Crkve i manastiri su duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda i SPC, rekao je Teodosije novinarima.

On je napomenuo da ti manastiri samo teritorijalno pripadaju Kosovu i Metohiji i da na prvom mestu pripadaju srpskom narodu, a da s obzirom da su nominovani kao svetska kulturna baština pod Unesko zaštitom, pripadaju svima.

Teodosije je rekao da je prioritet SPC, eparhije Raško-prizrenske i vernog naroda koji živi na KiM opstanak na tim prostorima i očuvanje svetinja koje su podigli naši preci i uspeli da ih kroz svu burnu istoriju i teška vremena sačuvaju do danas.

"Bez naše crkve, sveštenstva, monaštva, a naročito bez vernog naroda, naše svetinje, koje nisu muzeji spomenici već su živa bogoslužbena mesta tamo gde se slavi Bog i gde se propoveda ljubav, te svetinje bez našeg prisustva ne mogu opstati", rekao je on.

Teodosije je naglasio da svetinje na KiM imaju svoj identitet - Pećka patrijaršija, Visoki Dečani Gračanica, Bogorodica Ljeviška pa i drugi manastiri i crkve, koji su kulturno i duhovno nasleđe srpskog naroda i SPC.

Teodosije je ocenio da nema ništa vrednije i lepše što je sačuvano iz srednjeg veka od Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i manastira Bogorodice Ljeviške kod Prizrena.

Studenti telima ispisali "Ne Kosovo u Unesko"

Studenti iz Kosovske Mitrovice danas su u porti hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici telima ispisali poruku "Ne Kosovo u Unesko".

Dan uoči Generalne konferencije Uneska na kojoj bi trebalo da se glasa o zahtevu Albanije da Kosovo postane član te organizacije student iz Kosovske Mitrovice nadaju se da Kosovo neće postati član Unesko.

Jedan od studenata koji je organizovao akciju Nemanja Biševac izjavio je Tanjugu da očekuje da sutrašnje glasanje o predlogu za članstvo Kosova u Unesko bude povoljno za Srbiju.

"Naša glavna poruka je kao i naziv kampanje Ne Kosovo u Unesko. Danas smo telima to nacrtali i ispisali, nadamo se da će sutra, kada počne ta sednica, glasanje biti povoljno za nas", rekao je Biševac.

Studentska Kancelarija iz Kosovske Mitrovice koja vodi kampanju "Ne članstvu Kosova u Unesko" u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom 29. oktobra.

U okviru kampanje prikupljeno je više stotina hiljada potpisa online peticije kojom se traži zaustavljanje prijema Kosova u ovu organizaciju UN.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kosovo u Unesko - uvreda za UN"

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2015

Bivši komandant Sektora Sarajevo Ujedinjenih nacija (UN), penzionisani general-major kanadske vojske Luis Mekenzi progovorio je danas protiv članstva Kosova u Unesko i naveo da bi to bila "uvreda ne samo za Unesko već i za same UN"...- Dati dobrodošlicu Kosovu u Unesko bila bi uvreda ne samo za Unesko,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.