Među žrtvama Perućca desetoro dece

Izvor: B92, 12.Feb.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među žrtvama Perućca desetoro dece

Beograd -- Institut za nestale osobe u BiH identifikovao je 162 žrtve ratova devedesetih čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2010, tokom sanacije jezera Perućac.

Među identifikovanima ima desetoro dece, veoma starih ljudi, kao i žrtava otmica u Sjevernu i Štrpcu.

Jezero Perućać postalo je tužan simbol tragičnih događaja koji su obeležili našu ne tako davnu prošlost.

Mnogi su svoje zločine pokušali da sakriju u dubinama ovog jezera, tamo su u hladnjači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pronađeni posmrtni ostaci kosovskih Albanaca, a nakon toga i 162 žrtve bosanskog rata .

"Na žalost u Jezeru Perućac nađene su žrtve iz Štrbaca, Sjeverina, i to bih nazvao krvavim tragom braće Lukić kojima se sada sudi u Hagu, u prvom stepenu su dobili doživotne kazne zatvora- Milan Lukić je dobio doživotnu, a čeka se drugostepena presuda u junu. Isto tako treba reći da su tamo nađene srpske žrtve, dva vojnika i još neki civili.

Tako da se pravda na neki način sustiže. Sve te , mogu da kažem iako nisu još osuđeni, zlikovce koji su se usudili da ugroze osnovne civilizacijske vrednosti, da upravo kao što ste i sami rekli, ubijaju žene i decu, za šta ne postoji racionalan odgovor," rekao je Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.

Posle gotovo dve decenije, 162 porodice sada će moći da sahrane svoje najmilije. Među identifikovanima nalazi si se Medredin Hodžić, jedan od 16 državljana Srbije iz Sjeverina kod Priboja, koji su 1992. oteti, mučeni i ubijeni samo zato što su muslimani. Njegova majka Sabrija Hožidić, govorila je za B92 u filmu "Otmica".

U jezeru Perućać pronađena su tela dva od 19 putnika voza Beograd - Bar, a koji su oteti na železničkoj stanici u mestu Štrpci u februaru 1993. Od 162 preliminarno identifikovane žrtve, pronađene u jezeru , 160 su bošnjačke i dve srpske nacionalnosti. Među pronađenim žrtvama, oko 25 posto su žene, uključujući tri devojčice od devet i po do sedamnaest i po godina. Pronađeni su i posmrtni ostaci

destoro dece.Najstarije žrtve koje su pronađene u jezeru jesu žene rođene 1906. U pretragama jezera učestvovali su Tužilastvo za ratne zločine, Komisija za nestale BiH i Komisija za nestale sa Kosova u saradnji sa Euleksom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.