Mandat kosovske predsednice podelio političare

Izvor: Southeast European Times, 11.Jul.2012, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandat kosovske predsednice podelio političare

Sud je doneo odluku da 'privremena' kosovska predsednica ostane na funkciji do 2016. godine, uprkos dogovoru ključnih političkih lidera koji su želeli izbore ove godine.

11/07/2012

Muhamet Brajšori za Southeast European Times -- 11.7.2012.

Svojevremeno posmatrana kao privremeno rešenje kako bi se izbegla politička kriza, Atifete Jahjaga će sada imati pun petogodišnji predsednički mandat, odlučio je Ustavni sud zemlje.

Jahjaga je izabrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << 7. aprila 2011. godine kao kompromisni kandidat, nakon što je sud zaključio da je izbor Bedžeta Pakolija za predsednika bio neustavan, zato što je bojkot opozicionih poslanika ostavio parlament bez kvoruma.

Jahjaga je na toj funkciji trebalo da bude devet meseci, ali je sud rekao 6. jula da bi okončanje njenog mandata ranije takođe bilo kršenje ustava.

Odluka je izazvala određenu konfuziju u Prištini. Premijer Hašim Tači izjavio je da poštuje odluku, ali je pozvao na ustavnu i izbornu reformu.

Arsim Bajrami, predsednik Odbora za ustavne izmene, naveo je u saopštenju da sud preuzima preveliku moć svojim tumačenjem ustava.

„Tako usko tumačenje predstavlja mešanje suda u poslove donosioca ustava, što se može posmatrati kao mešanje u ovlašćenja Skupštine vezana za donošenje i izmenu ustava“, rekao je Bajrami.

Ardian Arifaj, programski direktor u kosovskom Institutu za politička istraživanja i razvoj, izjavio je za SETimes da je Jahjaga tokom dosadašnjeg mandata dala zemlji pozitivan imidž u svetu, a posebno u Sjedinjenim Državama, te da će međunarodna zajednica verovatno podržati njegov zahtev da ostane predsednik.

„Dodatni razlog, koji preferira međunarodna zajednica, jeste potreba za političkom stabilnošću na Kosovu. Međunarodna zajednica žuri da napusti Balkan i pokaže ga kao region mira i stabilnosti; ona ne želi da vidi novu pollitičku krizu na Kosovu“, rekao je Arifaj.

Seb Bitići, izvršni direktor Balkanskog instituta za politiku, izjavio je za SETimes da Jahjaga nema uticajnu ulogu u pogledu ustavnih izmena.

„O ustavnim promenama odlučivaće glavne političke stranke, a s obzirom da ona ne dolazi iz neke stranke, to ne bi trebalo da ima veliki uticaj na izmene“, rekao je Bitići.

Arifaj je ukazao da političke stranke -- ako žele da okončaju mandat predsednice -- ne mogu da je opozovu samo da bi ispoštovali svoje dogovore.

„Političke stranke ne mogu da smene predsednicu Jahjagu. Ona obavlja mandat u sladu sa ustavom Kosova, a ustavom je jasno precizirano kada predsednik može da se skloni sa funkcije. Predsednik bi mogao da bude smenjen ako Ustavni sud smatra da je ozbiljno prekršio ustav, što predsednica Jahjaga nije nikada ranije učinila“, kaže Arifaj.

Erzen Vrenići, portparol opozicionog pokreta Vetvendosje, rekao je SETimes-u da pokret nije podržao izbor Jahjage na osnovu sporazuma među političkim strankama i da ne podržava bilo kakav opoziv na osnovu tog sporazuma.

„Mislimo da odabir i uslovi obavljanja funkcije ne mogu da budu izvan institucionalnih sporazuma oko ustava, pa kao što smo odbacili izbor na takav način, takođe smo protiv okončanja mandata, u istom smislu. Ne prihvatamo amandmane koji su protiv ustava i iznad ustava“, rekao je Vrenići.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.