MK: Mešaju se u unutrašnje poslove

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MK: Mešaju se u unutrašnje poslove

Skoplje -- Ministarstvo za spoljne poslove Makedonije uputilo protestne note ambasadorima Albanije i Kosova u Skoplju zbog stavova izraženih u vezi protesta u Makedoniji.

Za danas su u Skoplju zakazani protesti i kontraprotesti Albanaca nezadovoljnih presudom na doživotnu robiju šetorici njihovih sunarodnika za ubistvo petorice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine.

Ti protesti su se inače poslednjih dana proširili i van granica Makedonije. Albanci, naime, protestuju u Tirani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ispred sedišta UN u Njujorku. Za danas protesti su zakazani u Briselu, a u sutra u Bernu.

U noti se kaže da stavovi zvaničnika dveju zemalja mogu da se smatraju za mešanje u unutrašnje poslove ove zemlje.

Makedonski mediji prenose da je "ambasadorima dveju država rečeno da stavovi i interpretacije koje dovode u pitanje funkcionisanje zakonske države i sudstva kao nezavisnog od vlasti u Republici Makedoniji zajedno sa političkim ocenama visokih političkih predstavnika ne doprinose dobrim, konstruktivnim, pozitivnim, prijateljskim i dobrosusedskim odnosima".

Ambasadoru Kosova u Skoplju je, kako se navodi, uručena i protestna nota zbog paljenja makedonske državne zastave na protestima u Prištini održanim 8. jula.

Makedonski predsednik Djordje Ivanov je ocenio je juče u Ohridu da će se paljenje makedonske zastave u Prištini negativno odraziti na samo Kosovo.

"Poznato vam je kakvo je stanje u vezi Kosova i takvih postupaka, posebno sa paljenjem zastave, više štete su naneli sebi zbog toga što su sliku sa paljenjem zastave na Kosovu preneli svi mediji", rekao je Ivanov.

On je podsetio na to koliko se, kako je rekao, Makedonija zalagala za kosovsku nezavisnost.

"Svima je poznato šta je Makedonija uradila da pomogne Kosovu da ostvari svoju državnost. Na njihovu štetu ide svaki takav nasilan čin koji će se odraziti negativno draziti na to kako će ih svet videti", naveo je Ivanov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.