Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2018, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljekaj: ABK protiv razgovora o granicama Kosova

Najviše rukovodstvo Alijanse za budućnost Kosova na sastanku kojem je prisustvovao lider stranke i premijer Kosova Ramuš Haradinaj jednoglasno je danas konstatovalo da su granice Kosova neprikosnovene.

Potpredsednik stranke Palj Ljekaj na Fejsbuku je napisao da će "ABK i njeni poslanici prihvatiti svaku inicijativu koja je u saglasnosti sa ovim stavom".

"O granicama Kosova se ne može pregovarati. Ono što je za nas potpuno neprihvatljivo su inicijative koje mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << imati za cilj sukobe i lično potkusurivanje prema političkim i institucionalnim predstavnicima, ne isključujući tu ni predsednika (Kosova)", napisao je Ljekaj.

On je naveo da je ABK za svaku inicijativu koja ima za cilj nedodirljivost granica Kosova.

Inicijativa predsednika Kosova Hašima Tačija o podeli ili korekciji granica naišla je na odbijanje dve stranke u vladajućoj koaliciji i celokupne opozicije.

Protiv podele ili korekcije granica pored Alijanse za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja, izjasnila se i Socijaldemokratska incijativa zamenika premijera Fatmira Ljimaja.

Haradinaj je juče izjavio kako se u dijalogu sa Srbijom teži pravno obavezujućem sporazumu o međusobnom priznanju i da granica i teritorija nisu teme o kojima se može razgovarati.

Haradinaj je u utorak najavio da će Vlada podržati zahtev opozicije da se predsedniku Tačiju zabrani da u dijalogu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili bilo kim drugim razgovara o granicama Kosova.

Poslanik Skupštine Kosova i generalni sekretar Socijaldemokratske incijative Bilal Šerifi ocenio je da Hašim Tači ne predstavlja nikoga sem samog sebe.

"Ustavna je obaveza svakog od nas da institucije EU i SAD shvate da nikakav sporazum potpisan u tom pravcu neće imati značaja za nezavisnu državu Kosovo", napisao je Šerifi na Fejsbuku.

U međuvremenu opozicione stranke Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova predaće sutra sekretarijatu kosovskog parlamenta potpise za zakazivanje vanredne sednice koja bi trebalo da bude održana 4. septembra, tri dana pre susreta predsednika Kosova i Srbije u Briselu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.