Levi: Nisam mislio da Srbiju treba bombardovati

Izvor: B92, 10.Maj.2017, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levi: Nisam mislio da Srbiju treba bombardovati

Dokumentarcima o ratom zahvaćenom Bliskom istoku, festival Beldocs je u Beograd doveo i Bernar-Anrija Levija. Kontroverzni francuski filozof bio je gost Kažiprsta B92.

Upitan za svoje kontroverzne stavove iz perioda rata u Bosni i Hercegovini, o srpskoj strani u sukobu i o tome da je Srbiju tada trebalo bombardovati, Levi je odgovorio:

"Nisam mislio da Srbiju treba bombardovati. Rekao sam da bombardovanje Sarajeva treba da prestane, a 1999. da Kosovo treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude nezavisno."

Francuski folozof je rekao da je 1991. bio u Beogradu i da je tada sve izgledalo kao prava demokratska revolucija, a da je Slobodan Milošević bio taj koji je izveo kontrarevoluciju.

Na pitanje kako vidi težnju Srbije da se pridruži Evropskoj uniji, Levi je odgovorio da Srbija, kao i Bosna i Hercegovina, moraju da završe sa zlim duhovima nacionalizma i tada će moći u Evropu.

Govoreći o svojim dokumentarnim filmovima "Pašmerga" i "Bitka za Mosul", koji su bili i povod njegovog dolaska u Beograd, Levi je reako da pratio Kurde u borbi sa ISIS-om i bitku za oslobađanje Mosula, u kojoj su se "demokratske snage suprotstvile islamskim fašistima".

Bernar-Anri Levi je negirao tvrdnje da je "filozof rata", dodajući da se ljudi unazade u ratu ali da postoje trenuci kad čovek mora da ratuje protiv rata, kao što je to De Gol činio tokom Drugog svetskog rata.

Komentarišući pobedu Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj, Levi je rekao da to dobra vest za sve, koja će doprineti tome da splasne populistički talas kako Francuskoj tako i u svetu. On, međutim, ne misli da će se takav rezultat u potpunosti odraziti i na predstojeće parlamentarne izbore, pošto su obe strane posle izbora oslabljane.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.