Kurti: Policija se ne povlači sa severa

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 14:06

Kurti: Policija se ne povlači sa severa

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da je nakon procene bezbednosne situacije smanjeno prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova.

Kurti je na Fejsbuku naveo da odluka dolazi nakon jučerašnjeg sastanka Kosovske policije sa Kforom i Euleksom u vezi procene bezbednosne situacije.

"Dakle, situacija je mirna i možemo malo smanjiti prisustvo policije. Vladavina prava i javni red se sve bolje održavaju. Otprilike mesec i po dana nismo imali značajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << incidenata ili nasilnih protesta. Zahvaljujemo policiji i građanima bez razlike na saradnji i korektnosti", rekao je Kurti.

Dodao je da u vezi sa dogovorom od pre više od dva meseca smanjenje prisustva policije će biti samo postepeno i proporcionalno i odnosiće se na opštinske zgrade, a ne na celu teritoriju severa.

"Implementiramo Bratislavski sporazum od 10. jula 2023. s obzirom na zahteve EU od 3. juna 2023. za deeskalacijom. Zajednički nalaz sa međunarodnim faktorima o značajnom poboljšanju nivoa mira i sigurnosti na severu svedoči o jasnoj deeskalaciji. Istovremeno, upozoravamo na potencijalnu ponovnu eskalaciju koja bi mogla proizaći iz izjava mržnje i političke i državne agresivnosti Srbije", kazao je Kurti.

On je pozvao građane "da ne nasedaju na razne dezinformacije, od onih koje su rezultat nesporazuma, nerazumevanja ili pogrešnog tumačenja situacije i razvoja događaja do onih koje su antivladine želje javno objavljene kao činjenične vesti".

"Hibridni rat protiv nezavisnog Kosova i njene demokratske i progresivne vlade će propasti", zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.