Kritike zbog balkanske politike

Izvor: RTS, 26.Apr.2012, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike zbog balkanske politike

Zbog dolaska novih nemačkih vojnika na Kosovo, nemačka opozicija oštro kritikuje vladu u Berlinu. Prerano je redukovan broj nemačkih vojnika na Kosovu, i dok su svi "upirali oči" u Avganistan, konfliktni potencijal na severu Kosova se povećao, poručuje nemačka opozicija.

Nemačka opozicija, povodom slanja novih nemačkih vojnika na Kosovo, prebacuje vladi grešku u balkanskoj politici, a iz vladajućih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << liberala šefa diplomatije Gvida Vestervela zatražen je veći politički angažman u regionu zemalja članica Evropske unije.

"Dok su svi 'upirali oči' u Avganistan, konfliktni potencijal na severu Kosova se jasno povećao", kaže Omid Nouripour, portparol za pitanje odbrane opozicione partije Zeleni, prebacujući vladi u Berlinu da je prerano redukovala broj nemačkih vojnika na Kosovu.

Ekspert za pitanje odbrane nemačkih liberala Elke Hof zahtevala je od EU zemalja da pojačaju svoj politički angažman u regionu, u šta spada i brzo stavljanje na raspolaganje međunarodnih sigurnosnih snaga da, kako je rekla, situacija ne bi eskalirala.

Predsedavajući nemačkog udruženja vojnika i članova njihovih porodica, koje okuplja oko 200.000 članova, Ulrih Kirš, pokazao je sumnju povodom slanja nemačkih vojnika na Kosovo.

"Biće jasno koliko je led tanak", rekao je Kirš prebacivši Vladi Srbije da premalo čini da bi smirila etnički konflikt, prenosi nemačka štampa.

Nemačka vojska potvrdila je da će rasporediti snage za brzu intervenciju od nekoliko stotina vojnika na Kosovu kako bi ojačala tamošnju misiju NATO-a, zbog porasta tenzija uoči održavanja izbora u Srbiji 6. maja.

Portparol centralne komande nemačke vojske Hauke Bunks izjavio je da će oko 550 nemačkih i oko 150 austrijskih vojnika biti raspoređeno u regionu do 1. maja.

"NATO želi da pojača misiju Kfora, zbog procene trenutne bezbednosne situacije na Kosovu", rekao je Bunks.

Nemački list Špigl je u onlajn izdanju ranije naveo da će Nemačka na hitan zahtev NATO-a na Kosovo uputiti snage za brzu intervenciju, a da je razlog za to bojazan od novih napetosti i eskalacije nasilja na severu Kosova, uoči izbora u Srbiji.

List je naveo i da je operativna komanda nemačke vojske u Potsdamu obavestila "odabrane savezne poslanike", da je Nemačka pristala na zahtev NATO-a da uputi dodatne trupe kao pojačanje Kforu.

Komanda nemačke vojske u Potsdamu procenila je da na severu Kosova postoji napetost, kao i rizik od eskalacije nasilja na čitavom Kosovu. Takva situacija je rezultat nepomirljivih pozicija Srbije i Kosova o sprovođenju izbora, kao i već postojeće nestabilnosti na severu Kosova, ocenila je komanda, piše list.

Na Kosovo je juče, specijalnim letom, stiglo prvih 250 nemačkih vojnika, izjavio je portparol Kfora Martin Štumler, prenosi nemački magazin Štern, navodeći da će stacioniranje ukupno 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika trajati do ponedeljka.

U tekstu se navodi da je nemački komandant Kfora general Erhard Drevs tražio pojačanje, kako bi se pred srpske izbore 6. maja, vojnici pobrinuli za mir na severu Kosova, većinski nastanjenom Srbima.

Na Kosovu je sada stacionirano oko 5.800 vojnika, od kojih je 1.300 pripadnika nemačkih oružanih snaga.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kritike nemačke opozicije zbog politike na Kosovu

Izvor: Kurir, 26.Apr.2012

Prebacuje vladi grešku u balkanskoj politici, a iz vladajućih liberala šefa diplomatije Gvida Vestervela zatražen je veći politički angažman u regionu zemalja članica EU..BERLIN - Zbog dolaska novih nemačkih vojnika na Kosovo, nemačka opozicija oštro kritikuje vladu u Berlinu. Prerano je redukovan...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.