Kritike što nismo priznali Kosovo

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kritike što nismo priznali Kosovo"

Beograd -- Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi izjavio je da Izrael za sada nije priznao nezavisnost Kosova, uprkos činjenici da je Srbija u UN glasala za Palestinu.

Podseća da je Srbija glasala za priznanje Palestine kao posmatračke države nečlanice UN i navodi da izraelski mediji često kritikuju taj stav Tel Aviva po pitanju priznanja Kosova.

"Činjenica je da Izrael za sada nije među oko 105 vlada koje su priznale nezavisnost Kosova, uprkos tome što je Srbija glasala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u UN za priznanje Palestine kao posmatračke države nečlanice. Na Kosovu znaju da imamo duboke i iskrene odnose sa Srbijom, kao što gajimo razumevanje, prijateljstvo i saradnju sa narodom Kosova. Izraelski mediji često kritikuju naš stav po pitanju priznanja Kosova", rekao je Levi u intervjuu "Večernjim novostima".

Kako je dodao, princip koji je svima jasan jeste da se sukobi rešavaju isključivo kroz pregovore, a ne unilateralnim aktima.

"Vreme nasilja je završeno. Pozdravljamo istorijski i hrabar sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila, kao jedan od najznačajnijih u Evropi posle Drugog svetskog rata. On daje nadu onima koji žele proboj na Bliskom istoku. Taj dijalog pomno pratimo", kazao je izraelski ambasador.

On je podsetio da je odlično političko razumevanje Tel Aviva sa Begradom odraz bogatih odnosa dva naroda generacijama unazad.

"Svuda nalazim simpatije za Izrael i topla podsećanja na sličnosti naših istorija i želje za slobodom, jedinstvom i očuvanjem identiteta. Srbi su jedan od nekolicine evropskih naroda gde antisemitizam nikada nije bio popularan i gde se Jevreji osećaju dobrodošlim", istakao je Levi.

Osvrnuvši se na ukidanje izralskih viza za Srbe, Levi je rekao da Izrael beleži pad broja Srba koji su posetili Izrael tokom poslednje dve godine, ocenjujući da su razlog za to razlog visoke cene avionskih karata i nedovoljna svest koliko je Izrael lepa zemlja, koliko je blizu i kako je prijateljski raspoložena prema Srbiji.

"Nadam se da će nove, niže cene avionskih karata 'Er Srbije' pomoći da Izrael postane dostupnija destinacija i promovisati turizam u oba smera", dodao je on.

Levi je istakao da Izrael želi da učestvujemo u "vaskrsnuću" Srbije, posebno u oblasti poljoprivrede.

"Vaša država je prirodna 'korpa hrane' Balkana i pola Evrope, koja ima sve preduslove za razvoj poljoprivrede. Izrael, koji je rođen u pustinji i bio prinuđen na inovacije, želi da svoja iskustva podeli sa Srbijom", naglasio je Josef Levi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kritike što nismo priznali Kosovo

Izvor: Akter, 24.Okt.2013

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi izjavio je da Izrael za sada nije priznao nezavisnost Kosova, uprkos činjenici da je Srbija u UN glasala za Palestinu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.