Kriminalne strukture na severu

Izvor: B92, 18.Avg.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kriminalne strukture na severu"

Kosovska Mitrovica -- Komandant Kfora Erhard Biler kaže da pojedine kriminalne strukture na severu Kosova zastrašuju i onemogućuju kosovsku policiju da radi svoj posao.

"Kriminal na severu je jak i građani to znaju", rekao je Biler.

Upitan na osnovu čega je ranije izjavio da na severu vladaju kiminal i haos, dok u "Prizrenu cvetaju ruže", Biler je rekao da nije baš tako rekao.

"Nisam baš tako rekao, ali sam to možda rekao zato što na jugu policija ima sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u svojim rukama, za razliku od severa. Policija je na severu zastrašivana od nekih kriminalnih struktura, pa njeni pripadnici ne mogu da rade svoj posao kako treba", kazao je Biler.

Jučerašnji pokušaj američkih pripadnika Kfora da prođu Rudare Biler je ocenio kao očigledan nesporazum.

"Znate, može se protestovati, ali se time sprečava i prolazak građana, zato je moja molba da se otvori put", kazao je Biler.

Na pitanje da li je izjavio da će most u Prilužju "biti izgrađen milom ili silom", Biler je pojasnio da je "rekao da to ne može da spreči".

"Izgradnja mosta u Prilužju planira se 12 godina. Ja nisam inž+enjer, niti gradim, niti to mogu da sprečim", rekao je Biler.

Više desetina Srba iz kosovskog sela Prilužje protestovalo je ove nedelje zbog izgradnje mosta kod tog sela, dok su lokalni Albanci nastavili da grade objekat. Srbi strahuju da će izgradnja mosta povećati frekvenciju saobraćaja kroz selo iz susednih albanskih naselja, odnosno da će time biti ugrožena njihova bezbednost.

Biler je demantovao navode da je predvodio specijalne jedinice kosovske policije ROSU i naveo da je pogrešan utisak stečen zato što je pretekao kolonu i prešao na čelo jedinice.

"Ako je to ostavilo utisak da sam je predvodio, pogrešan je utisak. Zamolio sam rukovodioca policije da se povuče da bi mi mogli da vodimo razgovore", kazao je Biler.

Upitan zašto je onda dan kasnije helikoperima prebacivao albanske policajce i carinike na prelaze Brnjak i Jarinje, Biler je kazao da su dezinformacije, kojih ima dosta, problem ne samo za građane, već i za njega.

"Te noći smo postigli sporazum sa (šefom pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislavom) Stefanovićem s jedne i (premijerom Kosova Hašimom) Tačijem sa druge strane, kako bi prebrodili krizu", rekao je on.

Biler je istakao da je najvažnije što su Beograd, Priština, Kfor i stanovništvo sprečili krizu na severu Kosmeta.

"Ima onih koji žele da nanesu štetu i meni i Borislavu Stefanoviću i ne veruju u postignute dogovore, pod znak pitanja stavljaju moju nepristrasnost i ta kampanja prelazi sve granice dobrog ukusa. Moj najveći uspeh je bio proces pomirenja između zajednica na KiM u posleratnom periodu", poručio je Biler, ocenjujući svoj rad na isteku mandata.

Na navode novinara da su Srbi izgubili poverenje u Kfor jer je pokazao silu pred golorukim narodom koji je "branio svoj dom", Biler je rekao da bi mu bilo žao ako bi građani izgubili poverenje u Kfor i dodao da to nije njegov cilj i da je Kfor odgovoran za sve građane.

Komentarišući spremnost da upotrebi silu Biler je naveo da po Rezoluciji 1244 Kfor ima pravo da uspostavi slobodu kretanja uz upotrebu snaga.

"Nikada ne bih upotrebio silu protiv ljudi koji mirno protestuju, a 29. jula su tu bila i naoružana lica, čak se i pucalo", kazao je Biler.

Na pitanje zar nije pucao američki vojnik koji je nakon toga skupljao čaure i da li su kriminalci lekari, profesori, sveštenici, predsednici opština, Biler je rekao: "Naravno da nisu, bio sam tu i znamo da se pucalo. Teško je spekulisati o tome. Bitno je da sam imao pravo da uspostavim slobodu kretanja".

Biler je dodao da je zbog sigurnosti bio primoran da zatvori prelaze Brnjak i Jarinje.

"Napad na Jarinje se desio 28. jula, a na Brnjaku se pucalo, pa sam dobio nalog da zbog sigurnosti zatvorim oba prelaza, a da se ubrzo otvore za građane", kazao je Biler.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kriminalci sa severa zastrašuju policiju

Izvor: Beta, 18.Avg.2011

KOSOVSKA MITROVICA, 18. avgusta 2011. (Beta) - Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je u četvrtak da pojedine kriminalne strukture na severu Kosova zastrašuju i onemogućuju kosovsku policiju da posao obavlja kako treba..."Kriminal na severu je jak i gradjani to znaju", rekao je Biler na televiziji...

Nastavak na Beta...

Biler: Kriminalne strukture sa severa zastrašuju policiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2011

KOSOVSKA MITROVICA -..Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je danas da pojedine kriminalne strukture na severu Kosova zastrašuju i onemogućuju kosovsku policiju da posao obavlja kako treba..."Kriminal na severu je jak i građani to znaju", rekao je Biler na televiziji Most iz Zvečana...Upitan na osnovu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Biler: Banditi zapalili prelaz

Izvor: B92, 19.Avg.2011, 09:15

Zvečan -- Komandant Kfora Erhard Biler za poslednju eskalaciju nasilja na prelazu Jarinje optužio multietničke bande, radikalne snage i organizovani kriminal...On je rekao da KFOR pokušava da stvori okruženje u kojem policija, a posebno policija Euleksa, može da dela, sprovodi istrage i hapsi nasilnike...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.