Koštunici ne daju na Kosovo

Izvor: B92, 05.Mar.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunici ne daju na Kosovo

Kosovska Mitrovica -- Kosovska policija nije dozvolila predsedniku DSS Vojislavu Koštunici i potpredsedniku stranke Slobodanu Samardžiću boravak na severu Kosova.

Koštunica je izjavio da neće napustiti prelaz Jarinje dok ne dobije pisano obaveštenje zašto je zaustavljen. On je agenciji Beta rekao da je sa saradnicima krenuo na tribinu u Kosovskoj Mitrovici i da je prešao prelaz Jarinje na severu Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Međutim, kako je dodao, kod Leposavića ih je ponovo zaustavila Policija Kosova i rekla im da se vrate u Srbiju, jer je takvo naređenje izdao ministar policije Kosova Bajram Redžepi. Funkcioneri DSS su potom u pratnji patrole sprovedeni na prelaz Jarinje.

"U međuvremenu smo upozorili da se sa ovog prelaza nećemo maći, a ovo ne liči na prelaz već na okupacionu zonu, dok ne dobijemo pismeno obaveštenje o čemu se radi", rekao je Koštunica.

Predsednik DSS je dodao da su im policajci rekli da se takve naredbe odnose na zvanična lica iz Srbije, na šta ih je on upozorio da niko iz delegacije nije na državnoj funkciji, već da u Pokrajinu ulaze kao građani Srbije.

"Ovo je zaista jedan bahat, bezobrazan čin. U međuvremenu smo razgovarali sa službenicom Euleksa, ali naša javnost mora da zna da je građanima Srbije zabranjen ulazak na Kosovo, u našu zemlju, i sve dok ne dobijemo pisano obaveštenje zašto smo vraćeni, mi prelaz nećemo napustiti", rekao je Koštunica.

Portparol DSS Petar Petković, koji je u delegaciji stranke, rekao je da su na prelazu razgovarali sa šeficom smene Euleksa koja im je rekla da misija EU sa tim nema nikakve veze, već se sve dešava po nalogu Bajrama Redžepija.

Vučić: Srbija mora da reaguje

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić zatražio je od ministra za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina da pripremi izveštaj o kosovskim oružanim snagama i o zabrani pojedinim opozicionim političarima da uđu na Kosovo i Metohiju.

Vučić je na sednici vlade, koja je bila otvorena za medije, rekao da je pojedine opozicione političare kosovska policija zaustavila i da im nije dozvoljeno da učestvuju u regularnim izbornim procesima, naglasivši da Srbija na to mora jasno da reaguje.

"Srbija na to mora jasno i nedvosmisleno da reaguje", poručio je Vučić, navodeći da Vulin izveštaj treba da pripremi za sledeću sednicu vlade.

Vlada Srbije večeras je odlučila da prihvati zajam od Ujedinenjih Arapskih Emirata vredan milijardu evra.

Kancelarija za KiM osudila odluku Prištine

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju osudila je odluku prištinskih vlasti da čelnicima Koštunici i Samardžiću ne dozvoli da odu na tribinu u Kosovsku Mitrovicu i zatražila od Euleksa objašnjenje za takav stav.

"Takvim stavom krše se svi briselski sporazumi, uključujući i onaj o slobodi kretanja. Želimo da znamo zašto Priština građane deli na one prvog i drugog reda, na one koji mogu na Kosmet i na one koji ne mogu", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Zabrana odlaska Koštunice i Samardžića u Kosovsku Mitrovicu je najgrublji vid kršenja ljudskih prava, u prvom redu prava na slobodu kretanja, dodaje se.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju to ne može drugačije da tumači, nego kao demonstraciju sile. Bojimo se da Prištini nije dovoljno što je do sada sprečavala zvaničnike Vlade Srbije da posete južnu srpsku Pokrajinu, već sada takve pritiske sprovode i na građanima", navela je Kancelarija.

Oko 100 Srba, koji protestuju jer funkcionerima DSS nije omogućeno da uđu na Kosovo, blokiralo je oko 17 sati administrativni prelaz Jarinje.

Marko Jakšić održao miting

Funkcioner Demokratske stranke Srbije (DSS) Marko Jakšić izjavio je da je u Beogradu na vlasti "izdajnička Vlada", koja se potpisivanjem Briselskog sporazuma odrekla celovitosti svoje teritorije.

"Srbija, Rusija, ne treba nam Unija", parola je kojom je Jakšić na mitingu DSS u severnoj Kosovskoj Mitrovici pozvao građane da glasaju za tu stranku.

Jakšić je naveo da je glas za DSS glas protiv Briselskog sporazuma, čime se ostavlja prostor za dalju borbu.

"Glas za DSS znači da nećemo u junu glasati na izborima samoproglašene Republike Kosovo", rekao je Jakšić.

Jakšić je do raspisivanja izbora bio poslanik DSS, a na predstojećim izborima, zakazanim za 16. mart, nije se našao na listi kandidata za poslanike.

Po završetku skupa, članovi i simpatizeri DSS su se uputili Jarinju, gde će se sresti sa Koštunicom i Samardžićem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.