Koštunica: Da propadne sporazum

Izvor: B92, 06.Maj.2013, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Da propadne sporazum

Beograd -- DSS obeležila slavu Đurđevdan, a tom prilikom predsednik stranke Vojislav Koštunica je rekao da je interes Srbije da propadne sporazum Beograda i Prištine.

"Upravo u ove velike (praznične) dane sadašnja vlast je krenula zdušno da preda Kosovo i Metohiju lažnoj i samozvanoj državi Kosovo i time uvuče Srbiju u krizu čije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su posledice nesagledive", rekao je Koštunica novinarima u sedištu DSS na stranačkoj slavi.

On je naveo da aktuelna vlast ukida institucije sopstvene države na Kosovu i Metohiji i zbog toga pozvao građane na miran otpor.

"Sada pošto se nalazimo u fazi primene tog sporazuma, naš je interes, trajni interes Srbije da se taj sporazum ne primeni i to da se ne primeni mirnim otporom. Za taj mirni otpor su u ovom trenutku Srbi na Kosovu i Metohiji i DSS će ih na svaki način podržati i pomoći u tom mirnom otporu, u neslaganju s nečim što što je nesumnjivo pravno nasilje", rekao je Koštunica.

On je dodao da je DSS upozoravao da taj sporazum ne treba parafirati i potpisati.

Vojislav Koštunica je istakao da se u ovom trenutku lome koplja između toga da li će se poštovati poredak koji je ustanovljen 1945. kroz Povelju UN ili će to biti pogaženo. On je najavio i da će DSS biti uz Srbe s Kosova i da će sarađivati s njima na sve primerene načine.

"Jedan od prvih načina je veliki skup koji će kosovski Srbi organizovati u Beogradu 10. maja u 12 i 44, simbolično podsećajući da nasuprot svetskim moćnicima i nasilnicima pravo još uvek postoji i da postoji nešto što je na duži rok uvek iznad sile i nasilja, a to je pravo," rekao je on.

Upitan da li je DSS kad je Koštunica bio premijer uradio sve da se reši kosovski problem, on je naveo da su u to vreme dve godine vođeni pregovori, ali da je Demokratska stranka sa drugim strankama imala većinu u toj vladi i zalagala se za EU.

U sedištu DSS-a, uobičajeno, bili su svi najviši stranački funkcioneri, ali i književnik Matija Bećković i urednik magazina Pečat Milorad Vučelić. Sečenje slavskog kolača obavljeno je prethodno, bez prisustva javnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.