Kosovu je potreban čvrst plan za sever

Izvor: Southeast European Times, 25.Apr.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovu je potreban čvrst plan za sever

Problem integracije severa u sistem vladavine Kosova i nepostojanje komunikacije sa ljudima koji tamo žive, pokazuju da Priština treba da se uozbilji.

25/04/2012

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 25.4.2012.

S obzirom da je talas tenzija preplavio Mitrovicu ovog meseca -- uključujući bombaški napad i pogibiju kosovskog Albanca, a zatim navodno prebijanje starijeg kosovskog Srbina u znak osvete -- pitanje rešenja za severno >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Kosovo ponovo je došlo u prvi plan.

U svom izveštaju o napretku u 2011. godini, objavljenom u novembru, EU je zatražila od Prištine strategiju oko njene vizije za severno Kosovo. Strane diplomate na Kosovu, uglavnom ambasadori Sjedinjenih Država, Francuske i Britanije, takođe su pozvali na pravljenje takvog plana.

Francuski ambasador na Kosovu Fransoa Fitu izjavio je Gazeta ekspresu prošle nedelje da je sve što Srbi na severu Kosova traže uključeno u Ahtisarijev sveobuhvatni predlog za Kosovo, a istovremeno, teritorijalni integritet Kosova mora da bude zagarantovan od strane međunarodne zajednice.

„Pozicija Francuske je da je, umesto priče o Ahtisariju Plus ili Minus, specijalnom statusu, autonomiji ili bilo čemu drugom, prava ili najvažnija stvar sesti za sto, otvoriti Ahtisarijev plan i razmotriti svaku rečenicu. Mi smo uvereni da je … 90 odsto onoga što [Srbi] posmatraju kao autonomiju već u planu“, rekao je Fitu.

On je dodao da razgovore treba da vode kosovska vlada i Srbi na severu Kosova, uz posredovanje međunarodne zajednice, te da bi trebalo uključiti i Beograd.

Kosovski zvaničnici izrazili su potrebu za razgovorima sa kosovskim Srbima, ali se protive da bilo kakvim razgovorima u kojima je Beograd jedna od strana.

Poslanica kosovskog parlamenta Donika Kadaj-Bujupi izjavila je za SETimes da Priština ne bi trebalo da razgovara o svojim unutrašnjim pitanjima sa Srbijom. „Vlada treba da uđe u dijalog sa svojim građanima na severu. Oni bi trebalo da odu iz Prištine u Mitrovicu i ponude garancije u pogledu bezbednosti, zaposlenja, ekonomskog razvoja i sveobuhvatnosti svojih građana, bez obzira na etničku pripadnost“, rekla je Kadaj-Bujupi.

Ona još navodi da vlada nije ozbiljna kada je u pitanju sever i da izjave o novoj policijskoj intervenciji u Mitrovici šalju pogrešne poruke.

„Ahtisarijev plan sadrži toliko privilegija za severne opštine i njegova puna primena bez sumnje će zadovoljiti interese građana na tom području, zato što je izrađen na takav način ... sa posebnim naglaskom na interese zajednica", rekla je Kadaj-Bujupi.

Florentina Hajdari, stanovnica Mitrovice, izjavila je da je problem implementacija Ahtisarijevog predloga. „Ahtisarijev predlog je bio bolan kompromis za Kosovo, ali [s obzirom da je] ponudio nadziranu nezavisnost, prihvaćen je sa velikim entuzijazmom. Danas ne postoji volja kosovskih građana da prihvate nešto više od Ahtisarijevog paketa“, rekla je ona.

Kujtim Ibišaj, saradnik Kosovskog instituta za upravljanje i javnu politiku, izjavio je za SETimes da je sporazum koji sadrži elemente Ahtisarijevog predloga najrealnije rešenje.

„Predlog francuskog ambasadora je realan i trebalo bi ga ozbiljno razmotriti. On bi uključio stav Kosova o neprihvatanju bilo čega preko Ahtisarijevog predloga, tako da bi elementi koji se odnose na zaštitu manjina i decentralizaciju bili uključeni u odvojeni sporazum. Time se poštuje stav Srbije da ne prihvata Ahtisarijev predlog zbog odredbe o nezavisnosti“, rekao je Ibišaj.

On je naglasio da vlada sada mora ozbiljno da odredi svoju poziciju o severnom Kosovu.

„Priština je bila i jeste nejasna sa svojom politikom prema severu. Prošlo je sedam meseci od kada je EU to zatražila, a ja nisam čuo ništa novo. Ključno pitanje je da li je Priština spremna da razgovara sa ljudima koje Priština i međunarodna zajednica smatraju vođama kriminalnih aktivnosti?“ ukazuje Ibišaj.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.