Kosovska vlada preplavljena korupcijom

Izvor: Southeast European Times, 18.Jul.2012, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska vlada preplavljena korupcijom

Posmatrači kažu da manjak političke i pravosudne volje dopušta korupciji da izjeda sadašnju kosovsku vladu.

17/07/2012

Safet Kabašaj za Southeast European Times iz Prištine -- 17.7.2012.

Uprkos obećanju premijera Hašima Tačija o politici nulte tolerancije prema korupciji, vlada na čelu sa njegovom Demokratskom partijom Kosova (PDK) i dalje je zasuta tvrdnjama vezanim za nezakonito postupanje.

U najnovijem slučaju, tužilac EULEKS-a podneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je 6. jula optužnicu za korupciju protiv potpredsednika kosovske vlade Bujara Bukošija i još deset zvaničnika, tereteći Bukošija za zloupotrebu položaja, dužnosti, utaju poreza i opstrukciju dokaza, dok je bio ministar zdravlja 2010. godine. Drugi osumnjičeni su ili sadašnji ili bivši zvaničnici ministarstva zdravlja.

Bukoši tvrdi da je nevin, ali je podneo ostavku dva dana kasnije. Tači mu se javno zahvalio zato što je „preduzeo takav korak [ostavku] u cilju poštovanja zakona … i zato što je omogućio da se pravda zadovolji“.

Tači je izrazio spremnost za borbu protiv korupcije. „Posvetili smo se sloganu 'nulta tolerancija prema korupciji i organizovanom kriminalu'“, rekao je on u televizijskom intervjuu u martu. "Ubeđen sam da ćemo postići uspeh i pobediti u ovoj bici protiv zla.“

Ali, ostvarivanje rezultata je sporo, a ove godine i šef Operativne grupe za borbu protiv korupcije Nazmi Mustafi uhapšen je na osnovu optužbi za korupciju.

U još jednom dobro poznatom slučaju, šef Kosovske agencije za privatizaciju Dino Asanaj, izboden je na smrt prošlog meseca dok je bio pod krivičnom istragom, jer je navodno tražio mito. Mnogi su skeptični u pogledu zaključka vlade da je smrt bila samoubistvo, jer je autopsija pokazala da je pretrpeo 11 uboda nožem.

Optužbe za korupciju došle su i na lokalni nivo. Džabir Žarku, gradonačelnik Kačanika, iz Tačijeve stranke, osuđen je na tri godine zatvora 10. maja. Ramadan Muja, gradonačelnik Prizrena, suočava se sa optužbama za zloupotrebu položaja.

Potpredsednik vlade Hajredin Kuči rekao je za SETimes da ti slučajevi pokazuju da vladavina zakona na Kosovu funkcioniše. „Vladavina zakona i pravda treba da prevladaju bez obzira na [stav] vlade“, rekao je on.

Ali, Avni Zogijani, šef antikorupcijske organizacije Cohu, kaže da Tači nije u dovoljnoj meri pokazao liderstvo na polju suprotstavljanja korupciji, osim njegovih javnih izjava.

„Toliko je zvaničnika trenutne vlade optuženo i osuđeno za korupciju, za zloupotrebu položaja, da je ona odavno trebalo da podnese ostavku“, rekao je Zogijani za SETimes.

Lumir Abdidžiku, izvršni direktor Riinvest instituta u Prištini, kaže da niko ne očekuje preventivne antikorupcijske mere od onih koji je stvaraju. On je za SETimes izjavio da je borba protiv korupcije na Kosovu puno više retorička, nego politička ili pravosudna.

„Čak i kada se iznese optužba za korupciju, ne vidimo da se politička klasa distancira od javnosti“, rekao je Abdidžiku za SETimes.

Merita Mustafa, direktorka u Kosovskom demokratskom institutu, rekla je da stvarne borbe protiv korupcije nema uglavnom zbog nedostatka političke volje i da se „vlada samo sporadično ispreči korupciji“, izjavila je ona za SETimes.

Ona dodaje da nepostojanje nezavisnosti sudstva, nepostojanje odgovarajućih zakona protiv korupcije i finansije političkih stranaka doprinose korupciji u toj državi. „Za zastoj svega toga može se, nažalost, kriviti samo jedna institucija – vlada“, rekao je Mustafa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.